Διάλογος μετά Πρωτειομανούς 12: “Κορωνοϊός και υποστατική αρχή”

 

97956239_3085506131508058_4980541318796148736_o

 

 

ουμενιστών και μεταπατερικών θεολόγων που πάγιος στόχος τους ήταν η εγκατάλειψη   της πατερικής ακρίβειας και η εκτροπή της ορθοδοξης θεολογία στην μεταπατερική στρέβλωση.

Πρωτειομανής. Επιτέλους ας γίνει αντιληπτό και σε σένα – όπως έγινε αντιληπτό στον άγιο Ναυπάκτου – αυτό που ισχυρίζονται οι λατίνοι και προτεστάντες. Περάσαμε στην μεταμοντέρνα εποχή όπου παρατηρούμε το φαινόμενο οι παραδοσιακές εκκλησίες να χάνουν έδαφος και πολλούς πιστούς. Εκείνοι που κερδίζουν έδαφος είναι οι πεντηκοστιανοί προτεστάντες που από λίγες χιλιάδες φτάσανε να αντιπροσωπεύουν πολλά εκκατομύρια πιστούς σε όλο τον πλανήτη, πιο πολύ στην λατινική Αμερική. Το ερώτημα που τίθετα είναι, πώς θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε μία τέτοια κατάσταση και τί θα πρέπει να προταθεί από τις παραδοσιακές εκκλησίες ώστε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος; Χρειάζεται μία νέα θεολογία πιο κοντά στον τρόπο σκέψης του μεταμοντέρνου ανθρώπου. Μία θεολογία δηλαδή άνευ δογματικής ακρίβειας στην έκφραση, όπως η πατερική. Ιδού γιατί ισχυρίζομαι ότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κατάλαβε πλήρως την νέα κατάσταση και εμφανίζεται με πολλαπλά θεολογικά προσωπεία. Στους παραδοσιακούς κύκλους εμφανίζεται ως πατερικός θεολόγος ενάντιος στην θεολογία του προσώπου που εκφράζει κυρίως ο Μητροπολίτης Περγάμου- για να μην χάσει τους παραδοσιακούς που τον θεωρούν ως κύριο εκφραστή τους, – αλλά από την άλλη μεριά δέχεται και την πρωτοδιατυπωθείσα υποστατική αρχή του αγίου Σωφρονίου- για να κερδίσει και τους νεωτεριστάς.   Κατά συνέπεια γίνεται έμεσα και οπαδός του μητροπολίτου Περγάμου, ενώ διαφαίνεται ότι είναι ο σοβαρότερος επικριτής του!

Ορθοδοξος. Συγνώμη αγαπητέ αλλά σήμερα δεν θα ήθελα να συζητήσουμε για το νέο βιβλίο του αγίου Ναυπάκτου. Θα το κάνουμε όμως πολύ σύντομα, γιατί αυτό το βιβλίο αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μεγάλο θησαυρό μεταπατερικού λόγου. Μου προξένησε εντύπωση όμως ο ισχυρισμός σου ότι η πίστη που οι Πατέρες διέθεταν και μετέδωσαν σε εμάς αλώβητη, με αγώνες αίματα και οικουμενικές συνόδους θα πρέπει να παραγκωνισθεί, για να μπορέσει η ορθοδοξία παύοντας να είναι παραδοσιακή – παύοντας με άλλα λόγια να είναι ορθοδοξία – και πλησιάζοντας τα χαρισματικά κινήματα των προτεστατών και εσχάτως και των λατίνων να κερδίσει νέο έδαφος στην Δυση. Επομένως η πίστη που παρέμεινε αλώβητη και αναλλοίωτη επί αιώνες, θα μοιάσει σαν τα ωραία παραμύθια που διαβάζουμε μόνο στα παιδιά αλλά στην πραγματικότητα κανένας πια δεν πιστεύει.

Πρωτειομανής. Μάλιστα αγαπητέ μου, όπως ισχυρίζεται και ο Καθηγητής της θεολογίας στο οικουμενιστικό Πανεπιστήμιο San Bernardino της Βενετίας κύριος Salvarani Brunetto[2] για να διατηρήσουν οι παραδοσιακές εκκλησίες[3] την “πίστη» στη μεταμοντέρνα πλουραριστική εποχή θα πρέπει να την εξελίξουν. Μόνο κατ᾽αυτόν το τρόπο μέσα σε μία πλουραλιστική κοινωνία – η οποία βασίζεται στην ετερότητα και την σχέση – μπορεί να παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο αυτή η “πίστη» . Άνευ εξελίξεως είναι καταδικασμένη η κάθε θεολογία του παρελθόντος να παρέλθει και να περιθωριοποιηθεί, γιατί δεν πείθει κανένα. Ιδού γιατί η θεολογία του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ στην Ευρώπη θα οδηγήσει την ορθοδοξία πολύ κοντά στα χαρισματικά κινήματα της Ευρώπης και της Αμερικής τα μόνα ικανά να θέλξουν σήμερα εκατομμύρια κόσμο.

Ορθόδοξος. Στην Ευρώπη ο χριστιανισμός χάνει συνεχώς έδαφος. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά σε αυτό τη μόνη ευθύνη φέρουν οι επίσκοποι, οι μητροπολίτες, οι αρχιεπίσκοποι και γενικά οι “πρώτοι» καθώς και όλοι αυτοί που πιστά τους ακολουθούν: οι οικουμενιστές με τις μοντέρνες θεολογίες που έχουν χάσει κάθε επαφή με την αλήθεια.

Πρωτειομανής. Γίνεσαι πολύ αινιγματικός. Επειδή σε ξέρω θα ήθελα να μάθω το σκεπτικό που σε οδηγεί εις τον ισχυρισμόν ότι κατά το πλείστον οι επίσκοποι, οι πρώτοι και οι οικουμενιστές έχουν χάσει την ορθόδοξον πίστη.

Ορθόδοξος. Καθώς ξέρεις ζώ και εργάζομαι στην Ιταλία που στην σημερινή εποχή ευρίσκεται εις το επίκεντρο δυσάρεστων εξελίξεων.

Πρωτειομανής. Θα αναφέρεσαι στον κοροναϊό και στα θύματα που θρηνεί η γειτονική χώρα. Ξέρω η κατάσταση είναι δύσκολη κι᾽εσύ που είσαι γιατρός βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει την Ιταλία και γενικά την Ευρώπη.

Ορθόδοξος. Πέρα από το επιστημονικό ιατρικό που θα το συζητήσουμε αναγκαστικά εκείνο που τώρα διαφαίνεται στην Ιταλία είναι ένα μεγάλο πνευματικό κενό, που έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί από τους αδελφούς σου τους λατίνους, τον πάπα και γενικά τους παπικούς επισκόπους οι οποίοι ακολουθούν την μοντέρνα μεταπατερική θεολογίa του προσώπου. Ένα πνευματικό κενό που πλήττει και την ορθόδοξον εκκλησία, όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα πια.

Πρωτειομανής. Δεν νομίζεις ότι υπερβάλλεις; Τι δουλειά και τί σχέση μπορεί να έχει η θεολογία του προσώπου με την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει ένας ιός στην γειτονική χώρα;

Ορθοδοξος. Αγαπητέ θα γνωρίζεις τα μέτρα που η ιταλική κυβέρνηση πήρε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού. Έκλεισε όλη η Ιταλία. Άναψε στην Ιταλία το σήμα κινδύνου και έγινε κόκκινο. Κανείς δεν μπορεί να βγεί από το σπίτι του στον δρόμο, παρά μόνο για έκτακτη ανάγκη. Έκλεισαν τα εστιατόρια το ίδιο τα καφενεία καθώς και οι χώροι διασκέδασης και συνάθροισης των πολιτών. Κάθε συνάθροιση μορφωτική, επιστημονική ακόμη και θρησκευτική απαγορεύεται. Με άλλα λόγια μαζί με τα εστιατότια, τους τόπους μορφωτικών εκδηλώσεων και διασκεδάσεως κατεβάσανε τα “ρολά» και τα “μαγαζιά» των παπικών δηλαδή οι εκκλησίες, με τις ευλογίες – αποφάσεις- των ιταλών επισκόπων και του ποντίφικος. Παρέμειναν όμως ανοιχτά τα σουπερμάρκερ  για τις αγορές τροφίμων, ίσως γιατί θα πρέπει να θυμίζουν εις άπαντας ότι κατά την σημερινή εποχή η σωματική τροφή αξίζει πιο πολύ της πνευματικής και εις τις υπεραγορές, πολύ μικρότερες εν συγκρίσει με πάμπολες λατινικές εκκλησίες μπορεί κανείς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ εις τους μεγαλοπρεπείς ναούς των παπικών τα μέτρα προστασίας γι᾽αυτούς είναι αδύνατα.

Για να γίνει πιο σαφές οι επίσκοποι (με την συναίνεση του “πρώτου» δηλαδή του πάπα της Ρώμης) πήρανε αποφάσεις να μην τελούνται η ευχαριστιακή λατρεία, και γενικά κάθε ακολουθία στην περίοδο της μεγάλης σαρακοστής. Ο ιταλός πιστός δεν μπορεί πλέον σε ορισμένες περιοχές ούτε καν να μεταβεί στην εκκλησία για να προσευχηθεί γιατί τα “ρολά» των εκκλησιών κατεβήκανε και γενικά είναι ωσαν η αυλαία για την παπική εκκλησία τραγικά και απότομα να έπεσε.

Το ίδιο απεφασίσθη προσφάτως και από την εκκλησία της Ελλάδος, να κλείσουν δηλαδή οι εκκλησίες και να μην τελούνται θείες λειτουργίες, μα ούτε οι ακολουθίες της μεγάλης σαρακοστής μέχρι στιγμής και επεται συνέχεια αν δεν σταματήσει η κρίση. Καθώς φαίνεται αν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα εορτάσουμε στις εκκλησίες την ανάσταση του Κυρίου.

Πρωτειομανής. Συγνώμη που σε διακόπτω. Η απόφαση πάρθηκε από την ιταλική κυβέρνηση ή από την εκκλησία; Γιατί αν επάρθη η απόφαση από το κράτος τί θα μπορούσε να κάνει η εκκλησία δεν θα μπορούσε βέβαια να παραβεί μία οδηγία του κράτους.

Ορθοδοξος. Πριν συνεχίσω θα απαντήσω στην ερώτησή σου. Στην περίπτωση της Ιταλίας η απόφαση για το κλείσιμο των εκκλησιών επάρθη από την παπική εκκλησία. Το ίδιο επανέλαβε, όπως είναι γνωστό και η εκκλησία της Ελλάδος. Το κράτος δεν μπορεί να επέμβει στα εσωτερικά των φραγκοεκκλησιών που διοικούνται – ας μην το ξεχνάμε – από το ανεξάρτητο κράτος του Βατικανού. Για να σου δώσω να καταλάβεις το Βατικανό και ο πάπας έλαβαν την απόφαση όχι μόνο να μην τελούν τις ευχαριστιακές συνάξεις και τις υπόλοιπες ακολουθίες της σαρακοστής και της μεγάλης εβδομάδος, αλλά εδόθη η διαταγή να κατεβούν κυριολεκτικά τα “ρολά» όλων των εκκλησιών της Ρώμης. Αργότερα, μετά από οργισμένη αντίδραση ιερέων και λαού ο ίδιος ο πάπας πήρε τη απόφαση να κρατήσει ανοιχτές τις εκκλησίες στην Ρώμη και σε όλες τις περιοχές τις Ιταλίας εκτός Λομβαρδίας, Βενετίας και γενικά περιοχής της Παντάνιας. Αλλά βέβαια οι ακολουθίες έπαψαν να τελούνται.

Πρωτειομανής. Συγνώμη που σε διακόπτω, συνεπώς δεν είναι σωστός κατά την γνώμη μου ο ισχυρισμός: ότι οι ευχαριστιακές συνάξεις δεν τελούνται στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία, επειδή γνωρίζω ότι ο ιερέας τις τελεί και μεταδίδονται μεσω τηλεόρασης και διαδικτυακά σε όλο το εκκλησίασμα. Η τεχνολογία βοηθά εις το να ξεπερασθεί αυτή η ανάγκη μέχρι να περάσει η κρίση. Το ίδιο απ᾽ότι καταλαβαίνω γίνεται και στην περίπτωση της εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως βλέπεις αγαπητέ δεν υπάρχει καμμία διαφορά στην τακτική των δύο εκκλησιών. Και ο κοροναϊός βοήθησε στην πραγματικότητα τον οικουμενισμό και ανέδειξε ότι κατά βάθος οι εκκλησίες είτε ρωμαιοκαθολικές, είτε ορθόδοξες, είτε προτεστάντικες, δεν διαφέρουν στην ποιμαντική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κατά συνέπεια οι όποιες διαφορές δεν μπορούν να κρατούν διαιρεμένο τον χριστιανικό κόσμο. Όταν ξεπερασθεί η ανθρωπιστική κρίση θα το δεις οι εκκλησίες θα προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα προς την πολυπόθητη ένωση από την στιγμή που δεν θα τις διαιρεί καμμία διαφορετική πίστη.

Ορθοδοξος. Παρατηρώ σήμερα αυτή σου την μανία να με διακόπτεις συνεχώς αλλά την αποδίδω στην καλή σου πρόθεση να πληροφορηθείς για τα καθέκαστα στην Ιταλία, καθώς η Ιταλία αποτελεί το μοντέλο και για την Ελλάδα. Όλους εσάς τους οικουμενιστάς σας ενώνει άλλωστε μία κοινή μοίρα. Αλλά αγαπητέ δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνιέται ότι πρωτίστως η ευχαριστιακή σύναξη και οι ακολουθίες δεν είναι ένα θέατρο εις το οποίον είναι μέν προτιμότερον να παρευρίσκεται κανείς προσωπικά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση δίνεται εις τον πιστόν η ίδια δυνατότης μέσω της τηλεοράσεως και του διαδικτύου.

Σαν ορθόδοξο πιστό με ξενίζει η απόφαση μετάδοσης ακολουθιών από τα τηλεοπτικά μέσα άνευ λαού τελουμένων μόνο από κληρικούς, δεν μπορώ να την καταλάβω, γιατί κατά την πατερική παράδοση η ευχαριστία δεν τελείται μόνο από τον ιερέα και ο λαός παθητικά απλώς παρακολουθεί. Αντίθετα η ευχαριστία είναι μία σύναξη επί το αυτό» λαού και κλήρου, σύναξη κατά την οποίαν δεν μπορεί να υποκατασθεί από τον κλήρο ο λαός, κάτι που μπορεί να συμβεί στην παπική παράδοση, όπου μην ξεχνούμε ότι ο παπικός ιερεας δύναται να τελέσει μόνος του την ευχαριστία. Γι᾽αυτό και κατά την ορθόδοξον παράδοση ιερείς ή επίσκοποι μόνοι τους δεν μπορούν να τελέσουν την ευχαριστία, άνευ έστω και ενός λαϊκού. Κατά δεύτερο η ευχαριστία είναι ένα μυστήριον κατά το οποίον η ευχαριστιακή σύναξη “ορά» τον αναστάντα Κύριον, ο οποίος είναι πάντοτε παρών, ανάλογα με το στάδιον που βρίσκεται ο κάθε πιστός που συμμετέχει και τα στάδια είναι τρία κατά τους Πατέρας αυτό της καθάρσεως, του φωτισμού και της θεώσεως. Όποιος δεν ανήκει σε κανένα από αυτά τα στάδια καλό θα κάνει στον εαυτό του και στους άλλους να μην προσέρχεται στις ευχαριστιακές συνάξεις και να μην λαμβάνει θεία κοινωνία. Συνεπώς το κάθε μυστήριον έχει ανάγκη μόνο από βαπτισμένους πιστούς που έχουν τη ίδια ομολογία της πίστεως κλεισμένοι σ´έναν ιδιαίτερο χώρο που είναι ο ναός. Κατά συνέπεια   δεν προσφέρεται ως θέαμα εις τους αθέους, αιρετικούς, αβαπτίστους και απίστους.

Αντιθέτως, όπως ήδη είπαμε, στην παπική παράδοση ένας ιερέας χωρίς την συμμετοχή κανενός λαϊκού μπορεί να τελέσει την ευχαριστία. Η ευχαριστία γίνεται έτσι προνόμιο μόνο του κλήρου και ο λαός έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν προσθέσουμε μάλιστα το γεγονός ότι ο λαός δεν συμμετέχει του κοινού ποτηρίου δηλαδή δεν συμμετέχει του αίματος και του σώματος που καθαγιάζονται, – για να κοινωνήσει ο λαός χρησιμοποιείται μία προηγιασμένη όστια και όχι η όστια που καθαγιάσθη την στιγμή της ευχαριστίας- τότε καταλαβαίνουμε ότι το λαϊκό στοιχείο δεν είναι απαραίτητο και παρίσταται παθητικά στην τέλεση της ευχαριστίας. Κατά συνέπεια δύναται ο λαϊκός να παρακολουθήσει από μακριά μέσω τηλεοράσεως την τέλεση χωρίς να υπάρχει τεράστια διαφορά από το είναι παρών. Εις έναν παπικό δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα η μετάδοση της ευχαριστίας από την τηλεόραση γιατί ο παπικός είναι συνηθισμένος να το κάνει από την στιγμή που συνδέεται με την τηλεόραση για να δεί την λειτουργία του πάπα πριν πάει στην ενορία του. Η ευχαριστία για τον παπικό είναι πρωτίστως ένα θέαμα που προσφέρεται σε όλους, γιατί γι᾽αυτούς ο πάπας είναι αρχηγός όλων των θρησκειών και αντιπροσωπεύει όλη την ανθρωπότητα γι᾽αυτό και ο ίδιος μεταδίδεται σε όλα τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια ακόμη και μεσω διαδικτύου. Είναι στην πραγματικότητα το πιο τηλεοπτικό πρόσωπο που μπορεί κανείς να δεί στην Ιταλία και όχι μόνο σε αυτήν. Επομένως δεν ξενίζει εις έναν παπικό η μετάδοση της θείας λατρείας από την τηλεόραση ιδιαίτερα όταν είναι ο πάπας που την τελεί. Έτσι για τους παπικούς που τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να μεταδοθεί ο κοροναϊός από την ευχαριστία η πιο εύκολη λύση είναι να τελεί μεν ο ιερεύς, ο δε πιστός να βλέπει την ευχαριστία μέσω τηλεοράσεως σαν ένα θεατρικό έργο ή ένα πολύ ωραίο συναισθηματικό φίλμ.

Δεν καταλαβαίνω όμως την απόφαση που πήρε η ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος. Ίσως γιατί πρωτίστως να υπάρχει ο φόβος μήπως μεταδοθούν ασθένειες από το σώμα και αίμα του Χριστού – δεν πιστεύουν φαίνεται ότι ο Χριστός είναι παρών στην ευχαριστία, οπότε και υπάρχει η μετάδοση των μικροβίων που εξαρτάται βεβαίως από την τυχαιότητα, τυχαιότητα που μελετά η επιστήμη και ο ίδιος ο Χριστός δεν μπορεί να αλλάξει. Κατά δεύτερον τυγχάνει γνωστή η επισκοπική ματαιοδοξία, η οποία θα κολακευθεί περαιτέρω από την τηλεοπτική κάλυψη, ένα είδος διασημότητος ανάλογο προς την περίπτωση του πάπα της Ρώμης, καθώς κάθε Κυριακή ή σε κάθε ακολουθία,   όποιο κανάλι και ν᾽ανοίξει κανείς θα βλέπει τους επισκόπους και “πρώτους», να συναγωνίζονται τους λοιπούς τηλεοπτικούς αστέρες

Πρωτειομανής. Θα σε διακόψω ξανά γιατί νομίζω ότι γίνεσαι πολύ ειρωνικός και δεν νομίζω ότι οι ρωμαιοκαθολικοί και οι ορθόδοξοι αρχιερείς το αξίζουν. Οι ίδιοι κατά πρώτον δεν έκαναν αυτήν την επιλογή αλλά αναγκάσθηκαν εκ των υστέρων εξ ᾽αιτίας του ότι είναι μία υπεύθυνη εκκλησία. Ναί, καλά κατάλαβες, μην σε εκπλήττει που χρησιμοποίησα τον όρο μία εκκλησία γιατί για μένα η εκκλησία η ορθόδοξος και η ρωμαιοκαθολική είναι μία, μία που αναπνέει με δύο πνεύμονες, χωρίς σημαντικές διαφορές. Οι ίδιοι αρχιερείς της μίας εκκλησίας υποφέρουν και οδύρονται γιατί δεν μπορούν να τελέσουν την ευχαριστιακή σύναξη μαζί με τον λαό ή για τον λαό, αλλά αυτό το κάνουν από αγάπη και σεβασμό για τον συνάθρωπο. Αυτός ο ιός, όπως ξέρεις σαν γιατρός, μεταδίδεται εύκολα από ανθρωπο σε άνθρωπο, χτυπάει λοιπόν τον συνάθρωπο και όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο οικουμενικός μας Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί και συνεχίζει: “Και αυτή η δοκιμασία θα περάσει. Θα φύγουν τα σύννεφα, και ο Ήλιος της Δικαιοσύνης θα εξαλείψει τη θανατηφόρα επίδραση του ιού. Όμως η ζωή μας θα έχει αλλάξει. Και η δοκιμασία είναι μία ευκαιρία να αλλάξει προς το καλύτερο. Προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της αγάπης και της αλληλεγγύης

Ορθοδοξος. Αγαπητέ η σημερινή εκκλησία κατ᾽εσέ είναι «υπεύθυνη» για την απόφαση που πήρε η Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος και το πατριαρχείο της Κωσταντινουπόλεως να μην τελούνται οι ακολουθίες από τον φόβο μετάδοσης της ασθένειας. Θα ήθελα να σου κάνω δύο παρατηρήσεις:

Πρώτη παρατήρηση. Θα ξέρεις βέβαια ότι οι πρώτοι χριστιανοί αρνήθηκαν να θυσιάσουν στον Καίσαρα. Θα γνωρίζεις επίσης ότι οι ρωμαίοι δεν ενδιαφερόντουσαν σε ποιά θρησκεία οι υπήκοοι πίστευαν και θα άφηναν ελεύθερους τους χριστιανούς να τελούν τις λατρείες, αν αναγνώριζαν ότι ανήκουν στον καίσαρα. Αν οι παλαιοί χριστιανοί ακολουθούσαν την αλληλεγγύη και την αγάπη έτσι όπως την εκφράζει το οικουμενικό Πατριαρχείο και η σωφρονιακη ασκητική βασιζόμενη, όχι στην πίστη, αλλά στην υποστατική αρχή και σχέση των προσώπων θα έπρεπε να αναγνωρίσουν τον καίσαρα να σώσουν τις ζωές τους και να είναι ελεύθεροι να τελούν τις ακολουθίες και να χτίζουν τους ναούς των. Ίσως τότε και στα εγκαίνια κανενός μεγαλοπρεπούς ναού να παρευρισκόταν και ο ίδιος ο καίσαρας. Οι παλαιοί όμως χριστιανοί ήταν “ανεύθυνοι» «μωροί” δεν θυσίασαν στον καίσαρα και δεν αναγνώρισαν αυτόν ως αρχηγό της ζωής των, αλλά τον ίδιο τον Χριστό. Προτίμησαν το μαρτύριο και τον θάνατο παρά την εύκολη ζωή, αγκαλιά με την πολιτική αρχή. Εκατόμβες μαρτύρων, γέμισε η αυτοκρατορία, ο κάθε τόπος της εβάφη από το αθώο αίμα των πιστών κι᾽όλο αυτό διήρκησε καιρό, αιώνες. Με φόβο της ζωής των κατεβήκανε στις κατακόμβες και ήξεραν ότι κινδύνευαν γιατί κάποτε κάποιος θα τους πρόδιδε και οι ρωμαίοι θα τους ανεκάλυπταν, θα τους σκότωναν ή θα τους πέταγαν στα θηρία για να θηριομαχήσουν. Σίγουρα οι παλαιοί χριστιανοί, σύμφωνα με τον Πατριάρχη της Κωσταντινουπόλεως και την σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν φονταμενταλιστές δεν σεβόντουσαν τον συνάθρωπο και εξ αιτίας της ανευθυνότητάς των οδηγούσαν την ίδια τη μάνα τους, την αδελφή τους και όλη την οικογένεια στο μαρτύριο γιατί πίστευαν ότι μόνο ο Χριστός είναι η πραγματική ζωή και άνευ του Χριστού δεν υπάρχει πραγματική ζωή αλλά μόνο θάνατος. Τώρα η ποιμένουσα εκκλησία διδάσκει και πράττει το αντίθετο. Επομένως ο ιός δεν χτυπάει μόνο τον συνάνθρωπο, όπως ισχυρίζεται ο πατριάρχης της Κωσταντινούπολης, αλλά κυρίως και ειδικά την πίστη των σημερινών χριστιανών και τους φέρνει στο δίλημμα. Είναι προτιμότερο η ζωή χωρίς ευχαριστία, χωρίς ακολουθίες, χωρίς χριστό ή η ζωή μετ᾽αυτού; Ο Θεός είναι ο αρχηγός της ζωής μας αυτός που κανονίζει το μέλλον μας ή πιστεύουμε μόνο στην επιστήμη και τη πολιτική εξουσία; Μπορώ ν᾽ακολουθήσω τους πολιτικούς και να “θυσιάσω» σε αυτούς ή είναι προτιμότερον ο Χριστός;

Δεύτερη παρατήρηση: Μιάς και ανέφερες το οικουμενικό διάγγελμα του Πατριάρχου θα ήθελα να επισημάνω ότι αν o Πατριάρχης της Κωσταντινουπόλεως πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει η πίστη του κάθε χριστιανού αλλά οι πιστοί, δεν έχει παρά να μελετήσει όλη την συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Ελλάδα και γενικά στην ορθοδοξία για τα τίμια δώρα ακόμα και για τον τρόπο που μεταδίδεται η θεία κοινωνία, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν φορείς ασθενειών, όπως αναφέρει ο γνωστός μεταπατερικός θεολόγος Σταύρος Ζουμπουλάκης στο πρόσφατο άρθρο του επιδημία θεία κοινωνία και μετάληψη εις το οποίο ισχυρίζεται ότι οι πιστοί σε πολλά μέρη του εξωτερικού μεταλαμβάνουν  χωρίς η λαβίδα να έρχεται καθόλου σε επαφή με το στόμα τους. Το ίδιο εφάρμοσε και ο άγιος Σωφρόνιος (Σαχάρωφ)  στη Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, στο Έσσεξ της Αγγλίας[4]

Πρωτειομανής. Αγαπητέ η αγάπη προς τον συνάθρωπο μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει κάτι να θυσιάσουμε από τις παλαιές συνήθειές μας. Σήμερα δεν ζούμε στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Τα πράγματα έχουν πολύ αλλάξει. Στην σημερινή εποχή αναδύεται ως αλήθεια το υπαρκτικό γεγονός της κοινωνίας και σχέσης πιο πολύ από την πίστη σε αφηρημένες ιδεολογικές αρχές που κρατούσε δέσμιους τους πρώτους χριστιανούς και τους εξανάγκαζε να πάνε σε μαρτύριο. Το μαρτύριο για την πίστη σήμερα καθίσταται τελείως περιττό, γιατί καταλάβαμε την αλήθεια και την ζούμε σαν υπαρκτικό γεγονός σχέσης και κοινωνίας. Ακριβώς αυτό το υπαρκτικό γεγονός μας δίνει την δυνατότητα και την ελευθερία να δώσουμε άλλη διάσταση εις το μαρτύριο και να ισχυρισθούμε ότι: κλεινόμαστε στο σπίτι, δεν πάμε εκκλησία, δεν κάνουμε ακολουθίες, μένουμε μόνοι, μόνο και μόνο για να “μαρτυρήσουμε» ότι αγαπάμε τον συνάθρωπο και έχουμε σεβασμό για το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου. Καί όπως ισχυρίζεται ο   Σταύρος Ζουμπουλάκης στο εν λόγω άρθρο του “Τι θα συμβεί αν κάποιες ακολουθίες πάψουν να τελούνται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να σωθούν μερικές ζωές παραπάνω. Πόσο αντιχριστιανικό είναι αυτό; Ή πιστεύει πραγματικά κάποιος από τους ιεράρχες ότι ο ιός πεθαίνει μόλις διαβεί το κατώφλι του ναού;”

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάει κανείς ότι ο άνθρωπος που φθάνει μεσω της ασκήσεως στην υποστατική αρχή, όπως ο άγιος Σωφρόνιος εδίδαξε, δεν μένει ποτέ μόνος έστω και αν κλείνεται σ᾽ένα χώρο μόνος του. Το μοναχικό δωμάτιο πληρούται παντα από την ύπαρξη του άλλου γιατί το πρόσωπο είναι και θα παραμείνει μία σχέση ενός εγώ με ένα εσύ ή με ένα εμείς. Ο μοναχικός χώρος του δωματίου γέμει από την παρουσία των άλλων και αρκεί ν᾽απλώσει κανείς το χέρι του για να ξεπεράσει την ατομικότητα της φύσεώς του που τον κρατάει δέσμιον σ᾽έναν τότο και χώρον και να αγγίξει τον άλλον όπου και αν βρίσκεται.

Ορθοδοξος. Βλέπω ότι κατάφερες να βγάλεις μόνος σου τα συμπεράσματα. Δυστυχώς το οικτρό αποτέλεσμα της θεολογίας του προσώπου καθώς και ο σωφρονιασμός οδήγησαν πολλούς χριστιανούς εις το να μην πιστεύουν σε τίποτε από την πιστη της εκκλησίας των μαρτύρων, καθώς νομίζουν ότι η εκκλησία είναι μόνο μία κοινωνία προσώπων που βρίσκονται σε αδιάκοπο δίκτυο σχέσεων. Το σημαντικό είναι ο σεβασμός και η αγάπη για τα πρόσωπα επειδή κατά τη άποψη αυτή μόνο το πρόσωπο είναι η εικόνα του Θεού εις τον άνθρωπον. Η πίστη εκπίπτει σε κάτι το σχετικό, το δευτερεύον. Ο τελικός ορίζοντας της νέας θεολογίας είναι η πίστη να ξεπερασθεί, όπως και τα “δεσμά» της ανθρώπινης φύσης που κρατούν το πρόσωπο δέσμιο σε μία αναγκαιότητα η οποία υπερβαίνεται με το ανακαλύψει κανείς την υποστατική αρχή και να γίνει πρόσωπον. Εδώ μπορούμε πια να καταλάβουμε γιατί η εκκλησία, υπό την εμμονή του μεταπατερικού θεολόγου αγίου Ναυπάκτου, βιάστηκε τόσο πολύ να αγιοκατάξει τον γέροντα Σωφρόνιο. Θα έπρεπε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να περνάγαμε στην νέα εποχή, των σχέσεων και της κοινωνίας των προσώπων. Τι χρεία λοιπόν έχομεν της πίστεως; Τί χρεία λοιπόν έχομεν αυτής της πίστεως που μας λέει ότι η Εκκλησία δεν κινείται με την λογική του κόσμου τούτου, την λογική της επιστήμης; Επιστήμη η οποία ισχυρίζεται ότι κατά την θεία ευχαριστία μπορούμε να έχουμε μετάδοση του κοροναϊού πρώτα από την σύναξη ανθρώπων επί το αυτό, ασχέτως που αυτός τούτος ο Χριστός είναι παρών και κατά δεύτερον με την λαβίδα της θείας κοινωνίας και το κοινό ποτήριον που δίνεται από το χέρι του ίδιου του Χριστού. Αυτά για κάθε χριστιανό αποτελούν την ύπατη βλασφημία ότι δηλαδή το σώμα και το αίμα του Χριστού μπορεί να μεταφέρει μικρόβια. Για να λάβουμε γεύση της εμπειρίας της πίστεως θα ήθελα να διαβάζαμε μαζί τον Απόστολο Παύλο που μιλάει για τα κατορθώματα της πίστεως, κατορθώματα που ο σημερινός χριστιανισμός ξέχασε γιατί νόμισε ότι μόνο η σχέση ενός εγώ μ᾽ενα εσύ ή εμείς είναι σημαντική: “Εστιν δὲ πίστις ἐλπιζομένων πόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων. ἐν ταύτῃ γὰρ ἐμαρτυρήθησαν οἱ πρεσβύτεροι. Πίστει νοοῦμεν κατηρτίσθαι τοὺς αἰῶνας ῥήματι θεοῦ, εἰς τὸ μὴ ἐκ φαινομένων τὸ βλεπόμενον γεγονέναι. Πίστει πλείονα θυσίαν Ἅβελ παρὰ Κάϊν προσήνεγκεν τῷ θεῷ, δι᾽ ἧς ἐμαρτυρήθη εἶναι δίκαιος, μαρτυροῦντος π τοῖς δώροις αὐτοῦ τοῦ θεοῦ, καὶ δι᾽ αὐτῆς ποθανὼν ἔτι λαλεῖ. Πίστει Ἑνὼχ μετετέθη τοῦ μὴ ἰδεῖν θάνατον, καὶ οὐχ ηὑρίσκετο διότι μετέθηκεν αὐτὸν θεός· πρὸ γὰρ τῆς μεταθέσεως μεμαρτύρηται εὐαρεστηκέναι τῷ θεῷ, χωρὶς δὲ πίστεως ἀδύνατον εὐαρεστῆσαι, πιστεῦσαι γὰρ δεῖ τὸν προσερχόμενον τῷ θεῷ ὅτι ἔστιν καὶ τοῖς ἐκζητοῦσιν αὐτὸν μισθαποδότης γίνεται. Πίστει χρηματισθεὶς Νῶε περὶ τῶν μηδέπω βλεπομένων εὐλαβηθεὶς κατεσκεύασεν κιβωτὸν εἰς σωτηρίαν τοῦ οἴκου αὐτοῦ, δι᾽ ἧς κατέκρινεν τὸν κόσμον, καὶ τῆς κατὰ πίστιν δικαιοσύνης ἐγένετο κληρονόμος. Πίστει καλούμενος ᾽Αβραὰμ πήκουσεν ἐξελθεῖν εἰς τόπον ὃν ἤμελλεν λαμβάνειν εἰς κληρονομίαν, καὶ ἐξῆλθεν μὴ πιστάμενος ποῦ ἔρχεται. Πίστει παρῴκησεν εἰς γῆν τῆς παγγελίας ὡς ἀλλοτρίαν, ἐν σκηναῖς κατοικήσας μετὰ ᾽Ισαὰκ καὶ ᾽Ιακὼβ τῶν συγκληρονόμων τῆς παγγελίας τῆς αὐτῆς· ἐξεδέχετο γὰρ τὴν τοὺς θεμελίους ἔχουσαν πόλιν, ἧς τεχνίτης καὶ δημιουργὸς θεός. Πίστεικαὶ αὐτὴ Σάρρα στεῖραδύναμιν εἰς καταβολὴν σπέρματος ἔλαβεν καὶ παρὰ καιρὸν ἡλικίας, πεὶ πιστὸν ἡγήσατο τὸν παγγειλάμενον· διὸ καὶ ἀφ᾽ ἑνὸς ἐγεννήθησαν, καὶ ταῦτα νενεκρωμένου, καθὼς τὰ ἄστρα τοῦ οὐρανοῦ τῷ πλήθει καὶ ὡς ἄμμος παρὰ τὸ χεῖλος τῆς θαλάσσης ἀναρίθμητος. Κατὰ πίστιν πέθανον οὗτοι πάντες, μὴ κομισάμενοι τὰς παγγελίας, ἀλλὰ πόρρωθεν αὐτὰς ἰδόντες καὶ ἀσπασάμενοι, καὶ ὁμολογήσαντες ὅτι ξένοι καὶ παρεπίδημοί εἰσιν π τῆς γῆς· οἱ γὰρ τοιαῦτα λέγοντες ἐμφανίζουσιν ὅτι πατρίδα πιζητοῦσιν. καὶ εἰ μὲν ἐκείνης μνημονεύουσιν ἀφ᾽ ἧς ἐξέβησαν, εἶχον ἂν καιρὸν ἀνακάμψαι· νῦν δὲ κρείττονος ὀρέγονται, τοῦτ᾽ ἔστιν πουρανίου. διὸ οὐκ παισχύνεται αὐτοὺς θεὸς θεὸς πικαλεῖσθαι αὐτῶν, ἡτοίμασεν γὰρ αὐτοῖς πόλιν. Πίστει προσενήνοχεν ᾽Αβραὰμ τὸν ᾽Ισαὰκ πειραζόμενος, καὶ τὸν μονογενῆ προσέφερεν τὰς παγγελίας ἀναδεξάμενος, πρὸς ὃν ἐλαλήθη ὅτι ᾽Εν ᾽Ισαὰκ κληθήσεταί σοι σπέρμα, λογισάμενος ὅτι καὶ ἐκ νεκρῶν ἐγείρειν δυνατὸς θεός· ὅθεν αὐτὸν καὶ ἐν παραβολῇ ἐκομίσατο. Πίστει καὶ περὶ μελλόντων εὐλόγησεν ᾽Ισαὰκ τὸν ᾽Ιακὼβ καὶ τὸν ᾽Ησαῦ. Πίστει ᾽Ιακὼβ ποθνῄσκων ἕκαστον τῶν υἱῶν ᾽Ιωσὴφ εὐλόγησεν, καὶ προσεκύνησεν π τὸ ἄκρον τῆς ῥάβδου αὐτοῦ. Πίστει ᾽Ιωσὴφ τελευτῶν περὶ τῆς ἐξόδου τῶν υἱῶν ᾽Ισραὴλ ἐμνημόνευσεν, καὶ περὶ τῶν ὀστέων αὐτοῦ ἐνετείλατο. Πίστει Μωϋσῆς γεννηθεὶς ἐκρύβη τρίμηνον π τῶν πατέρων αὐτοῦ, διότι εἶδον ἀστεῖον τὸ παιδίον, καὶ οὐκ ἐφοβήθησαν τὸ διάταγμα τοῦ βασιλέως. Πίστει Μωϋσῆς μέγας γενόμενος ἠρνήσατο λέγεσθαι υἱὸς θυγατρὸς Φαραώ, μᾶλλον ἑλόμενος συγκακουχεῖσθαι τῷ λαῷ τοῦ θεοῦ πρόσκαιρον ἔχειν ἁμαρτίας πόλαυσιν, μείζονα πλοῦτον ἡγησάμενος τῶν Αἰγύπτου θησαυρῶν τὸν ὀνειδισμὸν τοῦ Χριστοῦ, πέβλεπεν γὰρ εἰς τὴν μισθαποδοσίαν. Πίστει κατέλιπεν Αἴγυπτον, μὴ φοβηθεὶς τὸν θυμὸν τοῦ βασιλέως, τὸν γὰρ ἀόρατον ὡς ὁρῶν ἐκαρτέρησεν. Πίστει πεποίηκεν τὸ πάσχα καὶ τὴν πρόσχυσιν τοῦ αἵματος, ἵνα μὴ ὀλοθρεύων τὰ πρωτότοκα θίγῃ αὐτῶν. Πίστει διέβησαν τὴν ᾽Ερυθρὰν Θάλασσαν ὡς διὰ ξηρᾶς γῆς, ἧς πεῖραν λαβόντες οἱ Αἰγύπτιοι κατεπόθησαν. Πίστει τὰ τείχη ᾽Ιεριχὼ πεσαν κυκλωθέντα π πτὰ ἡμέρας. Πίστει ῾Ραὰβ πόρνη οὐ συναπώλετο τοῖς πειθήσασιν, δεξαμένη τοὺς κατασκόπους μετ᾽ εἰρήνης. Καὶ τί ἔτι λέγω; πιλείψει με γὰρ διηγούμενον χρόνος περὶ Γεδεών, Βαράκ, Σαμψών, ᾽Ιεφθάε, Δαυίδ τε καὶ Σαμουὴλ καὶ τῶν προφητῶν, οἳ διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας, εἰργάσαντο δικαιοσύνην, πέτυχον παγγελιῶν, ἔφραξαν στόματα λεόντων, ἔσβεσαν δύναμιν πυρός, ἔφυγον στόματα μαχαίρης, ἐδυναμώθησαν π ἀσθενείας, ἐγενήθησαν ἰσχυροὶ ἐν πολέμῳ, παρεμβολὰς ἔκλιναν ἀλλοτρίων· ἔλαβον γυναῖκες ἐξ ἀναστάσεως τοὺς νεκροὺς αὐτῶν· ἄλλοι δὲ ἐτυμπανίσθησαν, οὐ προσδεξάμενοι τὴν πολύτρωσιν, ἵνα κρείττονος ἀναστάσεως τύχωσιν· ἕτεροι δὲ ἐμπαιγμῶν καὶ μαστίγων πεῖραν ἔλαβον, ἔτι δὲ δεσμῶν καὶ φυλακῆς· ἐλιθάσθησαν, πρίσθησαν, ἐν φόνῳ μαχαίρης πέθανον, περιῆλθον ἐν μηλωταῖς, ἐν αἰγείοις δέρμασιν, ὑστερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι, 1ὧν οὐκ ἦν ἄξιος κόσμος, π ἐρημίαις πλανώμενοι καὶ ὄρεσιν καὶ σπηλαίοις καὶ ταῖς παῖς τῆς γῆς. Καὶ οὗτοι πάντες μαρτυρηθέντες διὰ τῆς πίστεως οὐκ ἐκομίσαντο τὴν παγγελίαν, τοῦ θεοῦ περὶ ἡμῶν κρεῖττόν τι προβλεψαμένου, ἵνα μὴ χωρὶς ἡμῶν τελειωθῶσιν.

Τί στην πραγματικότητα μπορεί να καταλάβει η σημερινή επιστήμη από την πίστη όπως την περιγράφει ανωτέρω ο Απόστολος των εθνών Παύλος; Για την επιστήμη αύτη η πίστις είναι απλώς σκάνδαλον και μωρία.

Πρωτειομανής. Δεν μπορώ να καταλάβω πίστεψέ με τι είδους γιατρός είσαι. Όλη η ιατρική κοινότητα καλεί άπαντες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις γιατί αυτές μεταφέρουν το μικρόβιον του κοροναϊού κι᾽εσύ μας μιλάς για κάποια κατορθώματα της πίστεως που σήμερα στον σύγχρονο μετανεωτερικό άνθρωπο ακούγονται σαν παραμυθένια τα οποία σίγουρα δεν μπορούν σ᾽αυτήν την κατάσταση να σώσουν τις κοινωνίες από αυτόν τον ιόν. Πώς συνδιάζεις την επιστημονική σου ιδιότητα του γιατρού με όλα αυτά που ισχυρύσθης πρότερον; Είσαι υπεύθυνος άνθρωπος ή εντελώς φονταμενταλιστής ανεύθυνος που δεν σέβεσαι ούτε και το επάγγελμα που κάνεις; Δεν υπάρχει από μέρους μου καμμία πρόθεση για να σε προσβάλλω. Προσπαθώ απλώς να καταλάβω.

Ορθόδοξος. Κατηγορείς εμένα ότι δεν σέβομαι την επιστήμη μου και ότι είμαι ανεύθυνος γιατί πιστεύω και ομολογώ ότι η ζωή δεν τελειώνει με τον θάνατο και αρχηγός αυτής της όντως ζωής είναι ο ίδιος ο Χριστός και όχι μία πολιτική ηγεσία (ένας καίσαρ) η οποία πιστεύει ότι μόνο μία τυχαιότητα κανονίζει το μέλλον του κάθε ανθρώπου. Εσύ που είσαι “θεολόγος» σέβεσαι αυτό που θα έπρεπε να πιστεύεις; Θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο ως προς την χριστιανική πίστη, ικανό να οδηγήσει και άλλους εις σωτηρίαν;

Πρωτειομανής. Ναι αγαπητέ γιατί η πίστη μου δεν αντιτίθεται στην επιστήμη. Ακολουθώ την επιστημονική γνώση και τον χριστιανισμό που περιγράφεται από το πλαίσιο που καθορίζει η υποστατική αρχή και η κοινωνία των προσώπων

Ορθοδοξος. Ανοίγεις παράλληλα ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα κατά πόσον η επιστήμη έχει την αντικειμενική αλήθεια. Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε γι᾽αυτό αλλά κατά πόσον οι αποφάσεις που πάρθησαν από την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρώπης αντιπροσωπεύει την μόναδική λύση όσον αφορά το πρόβλημα της πανδημίας του κοροναϊού.

Πρωτειομανής. Θα ήθελα στην πραγματικότητα αύριο να άκουγα την γνώμη σου πάνω σ᾽αυτό το θέμα.

IMG_2752

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Πρωτειομανής. Είμαι περίεργος να εξετάσω πώς βλέπεις το όλο θέμα του κορωνοϊού ως γιατρός και πώς κρίνεις τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα, καθώς είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που ισχύουν στην Ιταλία. Αλλά θα σε παρακαλούσα να τα δούμε με απλό τρόπο γιατί εγώ δεν είμαι γιατρός και δεν καταλαβαίνω την πολύπλοκη ιατρική ορολογία. Έκανες σφοδρή κριτική για το κλείσιμο των εκκλησιών από θεολογικής απόψεως και μου κίνησες την περιέργεια γιατί αρνείσαι, εντελώς ανεύθυνα κατά την γνώμη μου, τα ιατρικά δεδομένα όντας ο ίδιος γιατρός.

Ορθοδοξος. Αγαπητέ πρώτα απ᾽όλα η ιατρική δεν είναι μία «καθαρή επιστήμη» όπως νομίζουν οι πολλοί, όπως πχ τα μαθηματικά. Υπάρχουν πολλές εναντιούμενες και αλληλοαποκλειόμενες θεωρήσεις, που για την οικονομία της συζήτησης ας τις ονομάσουμε «αποχρώσεις». Κατά δεύτερον η επιστήμη γενικά δεν είναι φορεύς της απόλυτης αλήθειας. Στην σημερινή εποχή οι επιστήμονες αναφέρονται σε μία πραγματικότητα που προσπαθούν να προσεγγίσουν χρησιμοποιώντας μεθόδους όσον το δυνατόν ακριβέστερες. Επομένως όταν χρησιμοποιείται ο όρος επιστημονική αλήθεια χρησιμοποιείται σχεδόν καταχρηστικά ως μία ευρεία έννοια συναίνεσης της επιστημονικής κοινότητας καθώς υπήρξαν πολλές αντιδικίες μεταξύ ρεαλισμού και συμβατικότητας και μεταξύ μοντέλων διάψευσης και επαλήθευσης που αυτή την στιγμή δεν θα πρέπει να μας απασχολήσουν.

Πρωτειομανής. Συμφωνώ ότι σήμερα δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η συζήτησις περί της επιστημονικής αλήθειας εξ᾽απόψεως επιστημολογίας γιατί οι απαντήσεις είναι πολύπλοκες. Θα ήθελα όμως ν᾽ακούσω την γνώμη σου περί της ιατρικής επιστήμης. Ισχυρίζεσαι ότι αύτη δεν είναι μία καθαρή επιστήμη και ότι υπάρχουν πολλές αποχρώσεις τι εννοείς; Αν μπορείς να αναφερθείς ειδικά στον κορωνοϊό θα σου ήμουν ευγνώμων.

Ορθοδοξος. Κλινικά ο κάθε άνθρωπος που προσβάλλεται από τον ιό συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά. Ορισμένοι άνθρωποι, θα έλεγα οι πιο πολλοί, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, και ούτε θα καταλάβουν ποτέ ότι προσβλήθηκαν από τον ιόν. Άλλοι εμφανίζουν πυρετό, ξερό βήχα, προβλήματα στην όσφρηση, γεύση δηλαδή συμπτώματα εποχικής γρίπης, (μένουν σπίτι μέχρι να γίνουν καλά), άλλοι ακόμη παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή που εξελίσσεται σε πνευμονία και θέλουν υποστήριξη οξυγόνου. Άλλοι πάλι εμφανίζουν μαζί με την πνευμονία η οποία πλήττει μεγάλο μέρος του παρεγχύματος αμφοτέρων των πνευμόνων και διάφορες άλλες επιπλοκές που θα χρειασθεί να διασωληνοποιηθούν στην εντατική, αλλά μετά επανέρχονται. Υπάρχει τέλος και η περίπτωση αυτών που εμφανίζουν περιπλοκές, όπως πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια κλπ που τους οδηγούν εις τον θάνατο. Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει το γιατί αυτής της διαφοροποίησης. Εξαρτάται οπωσδήποτε από το ανοσιοποιητικό σύστημα και από την όλη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Αλλά δεν ξέρουμε τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο ιός για να δημιουργήσει σε άλλους πνευμονία σε άλλους μόνο πυρετό ενώ σε κάποιους άλλους κανένα σύμπτωμα. Ένα απλό παράδειγμα: γιατί οι διαβητικοί όταν πλήτονται από τον κορωνοϊό δημιουργούν κατά το πλείστον πνευμονία που μπορεί και να τους οδηγήσει στην εντατική ή και στον θάνατο ακόμη; Βάσει ποιού μηχανισμού γίνεται αυτό; Δεν ξέρουμε. Το παρατηρούμε βέβαια μέσω της επιδημιολογίας, αλλά αυτή μελετά κάνοντας χρήση μαθηματικών μοντέλων που βέβαια δεν είναι ποτέ ακριβή αλλά προσεγγιστικά. Βλέπεις τα μαθηματικά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες περιπτώσεις, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η μοντελοποίηση πολλές φορές αστοχεί λόγω μη εισαγωγής επαρκών παραμέτρων. Για παράδειγμα δεν έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι σε κάθε διαβητικό που θα προσβληφθεί από τον ιό θα δημιουργηθούν επιπλοκές, σίγουρα όμως θα υπάρξουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει επιπλοκές εν σχέσει πρός έναν ασθενή που δεν είναι. Μιλαμε λοιπόν για πιθανότητες και νόμους πιθανοτήτων.

Πρωτειομανής. Τί είναι ο κορωνοϊός;

Ορθοδοξος. Είναι ένας ιός. Ο Sars-CoV-2 ανήκει εις την οικογένεια των κορωνοϊών, οι οποίοι είναι αρκετά πολύπλοκοι. Ο ιός δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως πχ το βακτήριο είναι ένα πρωτεϊνικό μόριο. Ο συγκεκριμένος ιός λοιπόν διαθέτει στο εσωτερικό ένα μόριο RNA, (ένα μόρια το οποίο ομοιάζει με το DNA), που αποτελεί το γονίδιό του. Εξωτερικά αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό στρώμα περιτριγυρισμένο από δύο στρώματα λιπιδίων. Αυτή λοιπόν η εξωτερική μεμβράνη περιέχει πολλές πρωτεΐνες, μερικές των οποίων έχουν το σχήμα του αχινούς.

Σύμφωνα με τον Michael Letko του National institute of allergy and infectious diseases της Montana, οι πρωτεΐνες “spike” ( σχήματος αγκαθιού) είναι σημαντικές: λειτουργούν ως άγκυρες που ο ιός χρησιμοποιεί για να δεθεί σε μία πρωτεΐνη στην επιφάνεια ενός κυττάρου. Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί θα μας δώσει μελλοντικά την δυνατότητα να δημιουργήσουμε φάρμακα που θα εμποδίσουν το δέσιμο με αυτές τις πρωτεΐνες. Μία εναλλακτική στρατηγική θα είναι να χτυπήσουμε τις πρωτεΐνες που δένουν τον ιό αλλά δεν είναι γνωστό εισέτι το ποιές ακριβώς είναι. Υπάρχουν ορισμένες έρευνες, όμως δεν θα επεκταθώ περισσότερο καθώς το άρθρο θα γίνει πολύ ειδικό

Αφού λοιπόν ο ιός δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός αλλά ένα πρωτεϊνικό μόριο, δεν μπορεί κανείς να το σκοτώσει, αλλά αποπίπτει αφ᾽εαυτού. Ο χρόνος αποσύνθεσης εξαρτάται από την θερμοκρασία, την υγρασία και από το τον τύπο της επιφάνειας που βρίσκεται. Ο ιός στην πραγματικότητα είναι πολύ εύθραστος γιατί προστατεύεται μόνο από το στρώμα λιπιδίων. Ιδού λοιπόν γιατί ένα σαπούνισμα για παράδειγμα είναι σημαντικό δια να τον αποσυνθέσει, επειδή είναι σε θέση να διασπάσει τα λιπίδια (αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να πλένονται τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με άφθονο αφρό σαπουνιού) Καταστρέφοντας το στρώμα λιπιδίων, το πρωτεϊνικό μόριο αποσυντίθεται οριστικά

Η θερμοκρασία λειώνει τα λιπίδια, γι᾽αυτό θα πρέπει να πλένονται τα χέρια σε θερμοκρασία υψηλοτέρα των 25 βαθμών, όπως και τα ρούχα και τα υπόλοιπα. Το ζεστό νερό εξ᾽άλλου δημιουργεί πιο πολύ αφρό γι᾽αυτό και είναι χρησιμότερο. Το αλκοόλ και κάθε μείγμα αλκοόλης πάνω από 65% αποσυνθέτει το στρώμα λιπιδίων εξωτερικώς του ιού.

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα βακτηριοκτόνα γιατι όπως είπαμε ο ιός δεν είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπως τα βακτήρια. Αυτό που δεν είναι ζωντανό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τα αντιβιοτικά. Μπορούμε μόνο να αποσυνθέσουμε την δομή του, εσωτερική ή εξωτερική όπως είπαμε.

Δεν θα πρέπει ποτέ να τινάζουμε σεντόνια ή ρούχα που φορέσαμε. Ο ιός που είναι εγκλωβισμένος σε μία πορώδη επιφάνεια είναι αβλαβής και αποσυντιθεται αφ᾽εαυτού μετά από 3 ώρες (πορώδης ιστός), 4 ώρες (χαλκός και ξύλο), 24 ώρες (χαρτί), 72 ώρες (πλαστικό). Αλλά αν τινάξουμε ρούχα σεντόνια ή χρησιμοποιήσουμε σπράυ για να βγάλουμε την σκόνη τα μόρια του ιού εκτινάζονται στον αέρα τουλάχιστον για 3 ώρες και μπορούν να εισέλθουν εντός της ρινός.

Τα μόρια του ιού μένουν σταθερά στο κρύο, εξωτερικό ή τεχνιτό όπως το air condition των σπιτιών ή των αυτοκινήτων. Έχουν δε ανάγκη υγρασίας για να παραμείνουν σταθερά και κυρίως του σκότους. Γι᾽αυτό περιβάλλοντα άνευ υγρασίας, ζεστά, φωτεινά μπορούν να αποσυνθέσουν τον κορωνοϊό γρηγορότερα.

To υπεριώδες φώς σε κάθε αντικείμενο που μπορεί να το περιέχει αποσυνθέτει την πρωτεΐνη του ιού. Για παράδειγμα αν θέλουμε να απολυμάνουμε μία μάσκα προστασίας είναι τέλειο. Πρέπει να προσεχθεί το γεγονός όμως ότι αυτό το φως καταστρέφει και τον κολλαγόνο του δέρματος, δημιουργώντας ρυτίδες και πολλές φορές καρκίνο.

Όταν ο χώρος είναι μικρός και μή αεριζόμενος, θα έχουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού επομένως η επικινδυνότης αυξάνει. Όταν ο χώρος είναι μεγάλος και αεριζόμενος μειούται η επικινδυνότης.

Θα πρέπει να πλένονται συχνά τα χέρια πριν και μετά το άγγιγμα κάθε βλεννογόνου, τροφής, κλειδαριάς, τηλεχειριστηρίου, τηλεφώνου, κινητού, ρολογιού, υπολογιστού, γραφείου και άλλων επιφανειών και ειδικά όταν χρησιμοποιείται η τουαλέτα.

Ο ιός δεν μπορεί να περάσει από το υγιές δέρμα.

Τα χέρια που είναι ξερά θα πρέπει να υγροποιούνται με ειδικές κρέμες για να μην υποστεί μικροανοίγματα το δέρμα που θα μπορούν να υποκρύπτουν τον ιό.

Τα νύχια θα πρέπει να είναι κομμένα για να μην έχει την δυνατότητα να κρυφθεί ο ιός…

Πρωτειομανής. Πιστεύω ότι αυτά που είπες είναι υπεραρκετά, ικανά να βοηθήσουν και ανθρώπους να προφυλαχθούν. Μπορώ τώρα να σε ρωτήσω για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

Ορθοδοξος. Πολλοί κορωνοϊοί μπορούν να μεταδωθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως μετά από μία στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, παραδείγματος χάριν μεταξύ συγγενών ή ακόμη σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Και ο νέος λοιπόν κορωνοϊός COVID-19 μπορεί να ματαδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής.

Πώς γίνεται η μετάδοσις : ο νέος κορωνοϊός είναι ένας ιός που μεταδίδεται δια μέσου στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Η κυρία οδός είναι οι σταγόνες αναπνοής (droplets) των μολυσμένων ατόμων δια μέσου:

1)του σιέλου από τον βήχα ή το φτέρνισμα
2)απ᾽ευθείας προσωπικής επαφής
3) των χειρών π.χ. αγγίζοντας με μολυσμένα χέρια (που δεν έχουν ακόμη πλυθεί) στόμα, μύτι και μάτια.
Μπορεί να μεταδοθεί σπανίως και δια μέσου των κοπράνων.

Δεν μεταδίδεται σαφώς από τις τροφές, αλλά θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα, τα λαχανικά και να είμαστε πολύ επιφυλαχτικοί.

Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού μπορεί να γίνει τόσο από άτομα που έχουν συμπτώματα όσο και από αυτά τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Πρωτειομανής. Επομένως σύμφωνα με τα λεγόμενά σου για να το κάνω πιο απλό ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται δια των ανθρωπίνων επαφών. Αυτό που ισχυρίσθηκες ανωτέρω συμφωνεί με την γνώμη των περισσοτέρων επιστημόνων.

Ορθοδοξος. Όντως είναι η άποψη που οι περισσότεροι γιατροί δέχονται.

Πρωτειομανής. Συνεπώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αν συναθροισθούν οι άνθρωποι σ᾽έναν στενό χώρο υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί γρηγορότερα ο ιός. Κατά συνέπεια ο μόνος λογικός τρόπος που μπορεί να υπάρξει για να σταματήσει κάποιος αυτήν την πανδημία είναι να απαγορευθούν όλες οι συναθροίσεις, να μην βγαίνει ο πολύς κόσμος στους δρόμους και να κλειστούν οι περισσότεροι εντός της οικίας των. Έτσι ο ιός δεν θα έχει την δυνατότητα να χτυπήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και καθότι είναι εύθραστος, όπως πολύ κατανοητά περιέγραψες, και ζεί λίγο στον αέρα και στις επιφάνειες, δεν θα μεταδίδεται οπότε και θα περάσει. Γιατί λοιπόν οι εκκλησιαστικές συναθροίσεις να πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στον ιό να συνεχίζει να προσβάλλει τους συναθρώπους μας; Ας μην γίνουν και οι ακολουθίες για λίγους μήνες, ας μεταφερθεί και η εορτή του Πάσχα μία άλλη περίοδο, όπως άλλωστε συζητείται εδώ και πολύ καιρό στο ΠΣΕ, όπου έχει γίνει και ενδελεχής μελέτη επί του ζητήματος, για τον καθορισμό μιας κοινά αποδεκτής σταθερής ημερονημίας. Γιατί να πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την ζωή τόσων και τόσων συναθρώπων μας απλά για να τελούνται οι ακολουθίες; Δεν σου φαίνεται άκρως εγωϊστική όλη αυτή η τοποθέτηση που έκανες την προηγούμενη φορά; Μεστή θεολογικού λόγου δεν λέω αλλά χωρίς καμμία αγάπη για τον συνάθρωπο. Δηλαδή πίστη άνευ αγάπης. Μία πίστη όμως άνευ αγάπης κατά τον Απόστολο Παύλο δεν ωφελεί. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία εκτοξεύθηκε σε πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες ψυχές την στιγμή που μιλάμε.

Ορθόδοξος. Αν το δούμε έτσι μονόπλευρα όπως ο πολύς κόσμος το βλέπει τότε σίγουρα θα είχες απόλυτο δίκιο και θα αναγκαζόμουν εδώ να σταματήσω την συζήτηση γιατί δεν θα είχα επιχειρήματα. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά και πρέπει να ειπωθούν και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία

Πρωτειομανής. Τι προσπαθείς να πεις ότι υπάρχει –δήθεν- μία άλλη πραγματικότης την οποία ο πολύς κόσμος δεν είναι σε θέση να καταλάβει και μόνο ορισμένα φωτεισμένα μυαλά καταλαβαίνουν;

Ορθόδοξος. Η ειρωνεία εδώ δεν χωρεί. Το θέμα δεν είναι μόνο καθαρά ιατρικό, κατά πρώτον, και κατά δεύτερον όπως συμβαίνει σε κάθε επιστημονική γνώση έτσι και στην ιατρική, η πραγματικότητα δεν μπορεί να αποδοθεί με έναν μονομερή τρόπο. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε και τις άλλες λύσεις που προτείνουν επιστήμονες ανά τον κόσμο

Πρωτειομανής. Αν και δεν σε καταλαβαίνω είμαι πρόθυμος να ακούσω

Ορθόδοξος. Πρώτα θα επιθυμούσα να σε πληροφορήσω σχετικά με την κατάσταση της Ιταλίας, στο πώς δηλαδή φτάσαμε να έχουμε τόσα πολλά κρούσματα και οι νεκροί να ξεπερνούν αυτή την στιγμή που μιλαμε τους δεκαπέντε χιλιάδες. Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το πώς έχασε την μάχη η Ιταλία με το νέο κορωνοϊό παρ᾽όλα τα μέτρα που εφήρμωσε ;

Πρωτειομανής. Σε ακούω πολύ προσεκτικά

 

89319917_3014988308565425_6865212245756870656_n

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ 2020

Ορθόδοξος. Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν από την Κίνα. Από εκεί ο ιός μεταφέρθηκε και στην Ιταλία πρώτα στην περιοχή της Λομβαρδίας με πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Πρωτειομανής. Η Λομβαρδία έχει καλή οικονομία, πόσο πληθυσμό διαθέτει;

Ορθόδοξος. Η Λομβαρδία αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας και έχει δέκα εκατομμύρια πληθυσμό.

Πρωτειομανής. Τί σύστημα υγείας έχει η Ιταλία;

Ορθοδοξος. Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολη και η απάντησή της πολύπλοκη. Η Ιταλία διαθέτει ένα Σύστημα Υγείας, που παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν στους πολίτες. Ἐχοντας υιοθετηθεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα τα νοσοκομεία δεν εξαρτώνται από την κεντρική κυβέρνηση αλλά από την εκάστοτε περιφέρεια υπό την εγγύηση του ιταλικού κράτους. ( Η Ιταλία χωρίζεται σε 20 περιφέρειες). Το σύστημα είχε φθάσει στο απόγειό του στις δεκαετίας του 80 και 90, όπου λειτουργούσαν πολλά δημόσια νοσοκομεία ακόμη και στην μικρότερη πόλη, η οποία διέθετε το δικό της νοσοκομείο της, τις πρώτες βοήθειες και γενικά όλη την νοσοκομειακή κάλυψη ακόμη και δύσκολων περιπτώσεων. Μετά την είσοδο της Ιταλίας στο ευρώ και την κατάργηση του εθνικού νομίσματος άρχισε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και μετατροπής του κάθε   δημοσίου νοσοκομείου σε εταιρεία (ASL). Εις δέ την Λομβαρδία δημιουργήθηκαν και ιδιωτικά νοσοκομεία χρηματοδοτούμενα και από την παπική εκκλησία, που ανήκαν σε πολυεθνικές εταιρίες, βοηθούμενα από το πολιτικό σύστημα. Όσες περιφέρειες δεν συμμετείχαν στην δημιουργία αυτού του νέου ιδιωτικού σύστηματος υγείας είδαν να κλείνουν τα περισσότερα νοσοκομεία τους, κάτι που σήμαινε την απώλεια εργασίας πολλών γιατρών καθώς και υγειονομικού προσωπικού. Συνάμα εχάθησαν και πολλές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν.

Αριθμός γιατρών και νοσοκόμων: Ο αριθμός ιατρών ανά κατοίκους στην Ιταλία είναι 4 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 3.6 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους (δηλαδή πιο μεγάλο από τον ευρωπαϊκό μεσο όρο). Αλλά ο αντίστοιχος αριθμός των ιατρών που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία και ως οικογενειακοί γιατροί μειώθηκε αισθητά και έπεσε κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Ιταλία έχει τους λιγότερους νοσοκόμους από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη (εκτός Ισπανίας). Δηλαδή ο αριθμός των νοσοκόμων είναι πολύ μικρότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,8 νοσοκόμοι ανά 1.000 κατοίκους ενώ στην Ευρώπη είναι 8,5). Έτσι λοιπόν η νεοφιλελεύθερη πολιτική με τη μείωση των χρημάτων που πήγαιναν στην Υγεία έφερε την Ιταλία να έχει λιγότερους γιατρούς και νοσοκόμους που δουλεύουν στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους από το 2009 μέχρι το 2017 η δημόσια υγεία στην Ιταλία έχασε 8.000 γιατρούς και 13.000 νοσοκόμους.

Αριθμός θέσεων εντατικής: Το 1980 οι θέσεις στην εντατική για τους ασθενείς ήταν 922 ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή πιο πάνω από τον μεσο όρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας στην Ιταλία το 2013 το νούμερο των θέσεων της εντατικής μειώθηκε και έφθασε στους 275 ανά 100.000 κατοίκους . Σήμερα στην Ιταλία ο μέσος όρος των θέσεων της εντατικής είναι πιο κάτω ακόμη και από την Ελλάδα, Σερβία, Σλοβακία και Βουλγαρία. Αυτό ήταν μία σαφής πολιτική επιλογή. Έχοντας έναν λαό κατά μέσον όρο γηρασμένο η Ιταλία επέλεξε να ενδυναμώσει την επίβλεψη στο σπίτι των ασθενών και όχι την είσοδο στο νοσοκομείο.

Συνεπώς στην σύγχρονη Ιταλία διαθέτουν επαρκή νοσοκομειακή κάλυψη μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία δεν είναι σε θέση βέβαια να ικανοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αυτός είναι ο λόγος (περικοπή δαπανών υγείας) που στα δημόσια νοσοκομεία της Ιταλίας δεν εγίνοντο διαγωνισμοί για νέες θέσεις εργασίας. Εν γένει, απαξιώθηκε πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, και διαμορφώθηκε η εικόνα ότι οι γιατροί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό είναι άχρηστοι και ασύμφοροι για το οικονομικό σύστημα γιατί οι υπηρεσίες που παρείχαν χρησιμοποιούντο κατ᾽εξοχή μόνο από υπερλήλικες οι οποίοι κατ᾽αυτόν το τρόπο κατάφερναν να ζουν για πολλά χρόνια “σπαταλώντας» τεράστιους κρατικούς οικονομικούς πόρους στις συντάξεις. Με αυτή την λογική εχρειάζοντο κάθε χρόνο να σπουδάζουν λίγοι γιατροί και να μην σπαταλούνται χρήματα για την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση. Αυτό σήμαινε αυστηρώς κλειστό αριθμό εισαγομένων στις ιατρικές σχολές των Ιταλικών Πανεπιστημίων και αδυναμία εισόδου στις πιο πολλές ειδικότητες..

Σε όλον αυτόν τον μαρασμό που προωθήθηκε από τη νέα φιλελεύθερη πολιτική θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες των περιφερειών κανόνιζαν ποιοί θα γίνουν διευθυντές, ποιοί γιατροί θα προσληφθούν και όχι βέβαια με καθαρώς επιστημονικά κριτήρια. Σε λίγο χρονικό διάστημα τα πάντα ελέγχοντο από την πολιτική αρχή σε τέτοια βαθμό που μπορούμε να πούμε ανοιχτά για φίμωση της ιατρικής επιστήμης και απόλυτο έλεγχο των πάντων. Αν προσθέσουμε δέ το γεγονός ότι οι πολιτικοί στην Ιταλία υπηρετούν πιστά τη νέα οικονομική πραγματικότητα εύκολα καταλαβαίνουμε ότι αυτό το οικονομικό σύστημα ήλεγχε και την ιατρική γνώση και όποιος ήταν αντίθετος θα έπρεπε να πεταχθεί στο περιθώριο για να μην μπορεί να επηρεάζει κανένα. Περνάμε λοιπόν στην «μονομερή σκέψη» (pensiero unico) Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυστηρώς μία ελεγχόμενη «σκέψη» εις την οποίαν άπαντες υπακούουν άνευ διαλόγου και ανοχής στην αντίθετη απόψη έστω και αν στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.

Πρωτειομανής. Αγαπητέ περί της μονομερούς σκέψεως που ανέφερες μου φαίνεται επιστημονική φαντασία από την στιγμή που ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζεται ελεύθερα.

Ορθοδοξος. Εσύ ως θεολόγος το λές μάλλον αναλογιζόμενος την νέα θεολογία καθώς οι μεταπατερικοί θεολόγοι νοιώθουν ελεύθεροι να εκφράζονται όπως θέλουν, καταργώνας τον χριστιανισμό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε άπαντες ελεύθεροι. Η μεταπατερική σκέψη άλλωστε εξυπηρετεί το πνεύμα της εποχής. Ως προς δε το ότι είμαστε ελεύθεροι όλοι να εκφράζουμε την γνώμη μας έχω πολλές αμφιβολίες. Κατηρτίσθη προσφάτως από την ιταλική κυβέρνηση μία επιτροπή “εμπειρογνωμόνων” (δηλαδή επισήμων λογοκριτών) που θα αποφασίζει αν μία πληροφορία ή μία γνώμη που εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψευδής είδηση (Fake news). Με άλλα λόγια μετά τον περιορισμό της ελευθερης μετακίνησης και την απαγόρευση προσέλευσης σε μέρη που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, όπως η εκκλησία, τώρα τίθεται και θέμα απαγόρευσης στον κάθε πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα καταπατώντας το ιταλικό σύνταγμα που στηρίζεται στην ελευθερία του λόγου. Βάσει ποίων στοιχείων μία επιτροπή θα αποφασίζει αν μία γνώμη είναι ψευδής είδηση; και κατά δεύτερον ποιοί θα είναι οι κύριοι που θα το παίξουν ανωτέρα συνείδηση ενός έθνους;

Πρωτειομανής. Θα συζητήσουμε αργότερα επ᾽αυτού. Μού φαίνεται ότι το ίδιο ετοιμάζεται και στην Ελλάδα. Η δέ κατάσταση που περιγράφεις στην Ιταλία για τις περικοπές και ελλείψεις στα νοσοκομεία ανταποκρίνεται και την ελληνική πραγματικότητα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα νομίζαμε ότι η Ιταλία ήταν έτοιμη ν᾽αντιμετωπίσει τον νέο ιό γιατί είχε καλύτερο σύστημα υγείας, ενώ εσύ ισχυρίζεσαι το αντίθετο. Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σου. Όταν λοιπόν έφθασε ο ιός τα πράγματα εξελίχθησαν διαφορετικά από το αναμενόμενο…

Ορθόδοξος. Η ιταλική κυβέρνηση πιθανώς να γνώριζε ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται στην Ιταλία γιατί τα πρώτα περιστατικά ανωμάλων πνευμονιών εμφανίζονται στο τέλος Δεκεμβρίου, όταν έρχεται η ειδοποίηση από την Κίνα στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας. Στις 30 Δεκεμβρίου στην Piacenza της Αιμίλιας Ρομάνιας υπάρχουν 40 πνευμονίες εντός μιας εβδομάδος. Στις 7 Ιανουαρίου στο Μιλάνο εμφανίζονται πνευμονίες υψηλότερες από τον μέσο όρο: από 50 σε 80 καθημερινώς. Ακόμα και στο Como στις 11 Ιανουαρίου τα νοσοκομεία καταγγέλνουν την απότομη αύξηση πνευμονιών που κινδύνευαν να φέρουν σε κρίση το σύστημα υγείας. Εβδομάδες ο ιός ταξίδευε λοιπόν γρήγορα, κυρίως μέσα στα νοσοκομεία. Για να καταλάβει κανείς, οι ασθενείς που βρισκόντουσαν εκεί λόγω διαφόρων παθήσεων παρουσίασαν και πνευμονία εξ´αιτίας του ιού. Και αν αυτό είναι η αλήθεια, τότε οι συγγενείς που τους επεσκέπτοντο γίνονταν φορείς του ιού καθώς επίσης   οι γιατροί και οι νοσοκόμοι και μέσω αυτών οι συγγενείς, φίλοι και ασθενείς των. Προστασία υγειονομικού προσωπικού δεν υπήρχε. Από δέ την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης δεν έγινε απολύτως τίποτε, αντιθέτως το Υπουργείο Υγείας στις 5 Ιανουαρίoυ γράφει μία εγκύκλιο εις την οποίαν αναφέρει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας « δεν προτείνει καμμία προφύλαξη γι᾽αυτούς που έρχονται από την Κίνα» και « προτείνει να μην περιορίζονται τα ταξίδια και το εμπόριο με την Κίνα βάσει των πληροφοριών που μέχρι σήμερα υπάρχουν» Δηλαδή άφησαν την είσοδο ελεύθερη στον ιό. Παράλληλα οι κυβερνώντες δεν έκαναν τίποτε για να καλυτερεύσουν την κατάσταση των νοσοκομείων. Παραλείπω τις δηλώσεις τους, γιατί προκαλούν οίκτο! Δεν άσκησαν πιέσεις στην περιφέρεια για για το ξανάνοιγμα των παλαιών νοσοκομείων που έκλεισαν ή για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στην εντατική για να μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές ηλικιωμένων και ευπαθών ανθρώπων. Ούτε βέβαια πρότειναν στις περιφέρειες να γίνουν άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού γιατί προτιμούσαν να μην σπαταληθούν ασκόπως χρήματα. Και ακόμη χειρότερα οι περιφέρειες της Ιταλίας δεν “σπατάλησαν» χρήματα για να αγοράσουν προστασία για τους γιατρούς και νοσοκόμους που είχαν την “τύχη» να δουλεύουν. Τους άφησαν απροστάτευτους, στρατιώτες άοπλους, ενώ το κακό ήταν ήδη εντός των τειχών και πιθανώς να μην το αγνοούσαν εντελώς! Άφησαν με άλλα λόγια το σύστημα υγείας να αποσυντεθεί πλήρως σαν να μην συνέβαινε τίποτε. Οι δέ καθηγητές λοιμωξιολογίας, “υιοί» κατά το πλείστον του συστήματος δεν είχαν καμμία εμπειρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ακολοθούσαν τον ισχυρό πολιτικό της ημέρας, κάνοντας ο καθένας αντίθετες δηλώσεις χωρίς κανένα συντονισμό και σοβαρότητα, ακολουθώντας μάλλον την πολιτική παρά την επιδημιολογία. Οι πιο πολλοί έλεγαν μην ανησυχείτε έρχεται ίσως από την Κίνα μία γρίπη που γρήγορα θα περάσει, κάποιοι άλλοι τολμούσαν να πούν ότι ίσως ο ιός που έρχεται είναι λίαν επικίνδυνος που θα στείλει στον θάνατο πολλές χιλιάδες ανθρώπων, κάποιοι άλλοι έπαιρναν ενδιάμεσες θέσεις όπως, είναι μεν μία γρίπη αλλά πολύ πιο μεταδοτική και με ποσοστό θνησιμότητος μεγαλύτερο από την εκάστοτε εποχιακή γρίπη.

Πρωτειομανής. Περιγράφεις εναργώς την μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στην γειτονική χώρα. Αλλά εσύ πιστεύεις ότι οι κυβερνώντες στην Ιταλία ήξεραν ότι ο ιός ήταν εντός των τειχών και άφησαν το σύστημα από μόνο του να μην αντέξει, δεν το ενίσχυσαν, και τους γιατρούς απροστάτευτους για να φθάσουμε να μιλαμε με βάσει τα σημερινά δεδομένα, (τα οποία βέβαια αύριο θ᾽αλλάξουν), για πάνω από 105 νεκρούς γιατρούς;

Ορθοδοξος. Αγαπητέ ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν μόνα τους αυτήν την στιγμή. Εν τω μεταξύ μόλις στις 22 Ιανουαρίου, ήδη δηλαδή πολύ αργά, καταφθάνουν ορισμένες σωστές κυβερνητικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του νέου ιού. Θα σου αφηγηθώ τί έγινε σ᾽ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο που αποτελεί τυπικό δείγμα για όσα ίσχυσαν εν γένει στη Λομβαρδία που ακολουθήσε τις οδηγίες του κράτους και κατόπιν θα εξετάσουμε την περιοχή του Βένετου όπου στο αρχικό στάδιο δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του ιταλικού κράτους (να σημειωθεί ο ενισχυμένος ρόλος των περιφερειαρχών στην ιταλική περίπτωση όπου δύνανται να ασκούν διαφορετικες πολιτικές- σημειωτέον ότι τώρα όμως που μιλαμε άπαντες υποχρεώθηκαν σε συμμόρφωση προς τις κεντρικές οδηγίες της κυβέρνησης). Στα πρώτα στάδια της πανδημίας η μη επιβολή κεντρικών οδηγιών δημιούργησε μεγάλη σύγχυση γιατί άλλες περιφέρειες ακολουθούσαν τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά άλλες όχι, χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός.

Στο νοσοκομείο του Codogno επαρχίας Lodi του νομού της Λομβαρδίας εισέρχεται με συμπτώματα, για τρίτη φορά, στις 19 Φεβρουαρίου στις 3.12πμ ο ασθενής που φέρεται ως ο ασθενής υπ᾽αριθμόν 1, ονόματι Mattia. Ο συγκεκριμένος ασθενής δεν είχε ταξιδεύσει στην Κίνα και δε είχε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ταξιδεύσει εκεί. Ήταν 38 χρονών παντρεμένος και ερασιτέχνης αθλητής. Πολλά περιστατικά κορωνοϊού ενεφανίζοντο ήδη σε πολλούς δήμους κοντά στο Codogno. Παρ᾽όλα αυτά πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι τη λήψη δείγματος (Ιταλ. Tampone) για το τεστ του κορωνοϊού, περίπου 36. Μέσα σ᾽αυτές τις ώρες τον επισκεπτόντουσαν οι φίλοι του, οι συγγενείς του, οι γιατροί οι νοσοκόμοι και οι άλλοι ασθενείς, οι οποίοι και εμολύνοντο. Αργότερα μία γενναία γιατρός ενόσω τον μεταφέρει στην εντατική του κάνει το τεστ και ανακαλύπτεται ότι ο ασθενής έπασχε από κορωνοϊό. Τότε στις 20 Φεβρουαρίου σημαίνει το σήμα κινδύνου. Περιττό να αναφέρω ότι ενόσω ο Mattia μεταφέρεται μολύνει άλλους δύο γιατρούς. Δημιουργείται ένας πανικός στο νοσοκομείο, γίνονται λάθη και σπασμοδικές κινήσεις, και τελικά το πρωΐ της επόμενης ημέρας το νοσοκομείο εισέρχεται σε καρατίνα. Τί έγινε; γιατί αυτή η καθυστέρηση; Η κυβέρνησε κατηγόρησε τους γιατρούς ότι δεν ακολούθησαν τις οδηγίες.

Πρωτειομανής. Έγιναν έτσι τα πράγματα. Οι γιατροί έφταιγαν;

Ορθοδοξος. Όχι βέβαια το φταίξιμο δεν ήταν των γιατρών αλλά πρωτίστως των οδηγιών του κράτους. Στις 22 Ιανουαρίου οι οδηγίες του κράτους πρόβλεπαν να γίνονται τα τεστ για τον κορωνοϊό σε κάθε ασθενή που έχει πνευμονία και δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Αν ίσχυαν αυτές οι οδηγίες τότε οι γιατροί θα έφταιγαν γιατί θα έπρεπε να κάνουν το τεστ αλλά δεν το πραγματοποίησαν. Οι οδηγίες όμως στις 27 Ιανουαρίου άλλαξαν απότομα, κάτι το συνηθισμένο στην Ιταλία, και επέβαλαν το τεστ μόνο σε ανθρώπους που είχαν επαφή με την Κίνα και εμφάνιζαν πνευμονίες που δεν απαντούσαν στην θεραπεία.

Γυρνώντας στην περίπτωση του Mattia, μία αναισθησιολόγος ενώ τον πήγαιναν στην εντατική απεφάσισε να του κάνει το τεστ παρ᾽ότι εως τότε οι οδηγίες του κράτους δεν την υποχρέωναν. Τότε βέβαια ετέθη σε συναργερμό όλο το νοσοκομείο αλλά ήταν πια πολύ αργά. Η Λομβαρδία σήμερα έφτασε να έχει 68.000 προσβληθέντες και περίπου από 12.600 νεκρούς (περίπου το 60 % των νεκρών όλης της Ιταλίας που ως την σήμερον φθάνουν στα 25.100 άτομα) δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητος καθώς και δείχτη θανάτου πολύ μεγαλύτερο από άλλες περιοχές, (όπως αυτή του Βένετου, που όπως θα δούμε ακολούθησε άλλο μοντέλο διαφορετικό του Μιλανου με αποτέλεσμα να έχει μόνο 16.500 προσβληθέντες και 1150 νεκρούς δηλαδή το 4% των νεκρών όλης της Ιταλίας ), αν και αυτά τα στοιχεία, δεν έχουν μεγάλη αξία γιατί κατά πρώτον είναι μεταβαλλόμενα καθημερινώς και κατά δεύτερον δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό. Δηλαδή δεν μπορεί κανείς στηριζόμενος μόνο σ᾽αυτά τα στοιχεία να επεξεργασθεί ένα μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

Η Λομβαρδία ακολουθώντας τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης αντιμετώπισε ως εξης τον κορωνοϊό:

  • Έκανε (κατά την περίοδο της έρευνας του Harvard) ένα αριθμό τεστ πολύ μικρό μόνο 107.398 (αν το συγκρίνουμε με το Βένετο και με τον πληθυσμό που έχει, ο αριθμός των τεστ είναι ο μισός)
  • Η ιατρική φροντίδα επικενρώθηκε κυρίως στα περιστατικά που παρουσίαζαν συμπτώματα
  • Πραγματοποίησε “επενδύσεις περιορισμένες στην ιχνηλάτηση περιπτώσεων πριν εμφανίσουν συμπτώματα, στην κατ᾽οίκον φροντίδα του κάθε ασθενούς, στην παρακολούθηση και προστασία ιατρικού προσωπικού”

Πρωτειομανής. Πες μου τώρα μία περίπτωση που δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες του κράτους.

Ορθόδοξος. Το Βένετο, (όπως και η Αιμίλια Ρομάνια αλλά θα ασχοληθούμε σήμερα με το Βένετο) με πρωτεύουσα την Βενετία, έχει περίπου πέντε εκατομμύρια πληθυσμό και εως την στιγμή που μιλάμε έχει 16.000 προσβληθέντες και 1.154 νεκρούς. Δηλαδή πολύ μικρότερο ποσοστό θνησιμότητος και δείκτη θανάτου εν σχέσει προς την Λομβαρδία (μόλις το 4% μόνο του συνολικού αριθμού θανάτων στην Ιταλία).

Το Βένετο στα αρχικά στάδια της νόσου (έως την υποχρωτική συμμόρφωση με τις μετέπειτα οδηγίες της κυβέρνησης,) υιοθέτησε μία μεθοδολογία διαφορετική, δίνοντας προτεραιότητα στην ιχνηλάτηση προσυμπτωματικών περιστατικών. Η προσπάθεια επικεντρώθη στον περιορισμό του ιού σκοπεύοντας:

  • στην διεξαγωγή πολλών τεστ τόσο για τις συμπτωματικές όσο και ασυμπτωματικές περιπτώσεις (τα τεστ ανέρχονταν στον αριθμό 94.798, κατά την έρευνα του Harvard )
  • στην ιχνηλάτηση των θετικών περιπτώσεων
  • στο γεγονός του ότι αν κάποιος βρισκόταν θετικός, έκαναν και το τεστ όλοι οι συγκατοικούντες στο σπίτι μαζί του ακόμη και οι γείτονες
  • αν το κιτ (πακέτο) των τεστ δεν υπήρχε γιατί είχε εξαντληθεί τότε όλοι εισέρχοντο σε εθελούσια καραντία

Εκτός αυτού βασίστηκε σ᾽ένα σύστημα το οποίο εξασφάλιζε την διάγνωση στον τόπο διαμονής και εις την κατ᾽οίκον παρακολούθηση. Δηλαδή η παρακολούθηση του ασθενούς εγένετο εκτός νοσοκομείου ή σ᾽έναν ειδικώς διαμορφωμένο χώρο, για να μην υπάρξει κορεσμός (κατάρρευση του νοσοκομειακού συστήματος). Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που έκανε το Harvard [5]αυτό απεδείχθη μία καλή πρακτική γιατί περνάει από το μοντέλο της κεντρικής νοσοκομειακής θεραπείας, το οποίο μπορεί να κορεσθεί πολύ εύκολα, σ᾽ένα μοντέλο βασιζόμενο στο κοινοτικό σύστημα που προσφέρει λύσεις για όλον τον λαό (με έμφαση εις την κατ᾽οίκον παρακολούθηση). Όλα αυτά που έγιναν δεν επέτρεψαν στο Βένετο να θέσει σε κίνδυνο και την ατομική προστασία των ιατρών, του υγειονομικού προσωπικού παρέχοντας μάσκες, γάντια, ποδιές και κάνοντες πολλά τεστ για τον έλεγχο της υγείας τους. Και εδώ υπάρχει μία μεγάλη διαφορά από την Λομβαρδία που μέχρι και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις στην προστασία και τον έλεγχο του υγειονομικού προσωπικού. Αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να γίνουν φορείς διαδόσεως του κορωνοϊού.

Πρωτειομανής. Μου έδωσες αρκετές πληροφορίες αλλά κατάφερες να μου θολώσεις το μυαλό. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι αν το μοντέλο που εφήρμωσε η Ιταλία δηλαδή να βάλλει όλη τη χώρα σε καραντίνα και να την κάνει κοκκίνη ζώνη κινδύνου είναι το μοναδικό μοντέλο που θα μπορούσε να ακολουθήσει ή υπάρχουν και άλλα μοντελα που θα μπορούσε να εφαρμόσει;

Ορθόδοξος. Τώρα αγαπητέ έρχονται τα δύσκολα που θα πρέπει και να εξηγήσουμε. Γιατί η ιταλική κυβέρνηση άραγε επέλεξε αυτό το πολύ σκληρό κλειστό μοντέλο (που στην Ευρώπη ονομάζεται “ιταλικό», ενώ άλλα κράτη της Ευρώπης, όπως θα δούμε, πραγματοποίησαν πολύ ελαφρύ κλειστό μοντέλο), πού εστηρίσθη επιστημονικώς, τί συνέπειες έχει αυτό το μοντέλο για τον ιταλικό λαό και γιατί επροτιμήθη να κρατηθούν ανοιχτά τα μαγαζιά που πουλούν τσιγάρα, εφημερίδες περιοδικά καθώς και τρόφιμα και να κλειστούν οι εκκλησίες εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο, πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητος, με την συναίνεση μάλιστα της ποιμένουσας παπικής εκκλησίας και ιδιαίτερα του παγκόσμιου πρώτου της, που αποτελεί το μοντέλο κάθε πρωτειομανούς αιρέσεως;

Πρωτειομανής. Επειδή βρισκόμεθα εις την διακαινήσιμο εβδομάδα δεν θα σου απαντήσω ως προς την πρωτειομανή όπως την λες αίρεση, αλλά θα σου ευχηθώ Χριστός Ανέστη. Θα συνεχίσουμε την συζήτηση άλλη μέρα

Ορθοδοξος. Φέτος εορτάσθη το Πάσχα ιδιωτικώς δια τον φόβον των Ιουδαίων. Σε πληροφορώ ότι εδώ στην “κόκκινη» και φοβισμένη Ιταλία δεν μπορούν ούτε καν να κατευθυνθούν στην εκκλησία. Μόνο αν είναι πολύ κοντά στο σπίτι ή στον δρόμο που θα ακολουθήσει ο πολίτης δια να πάει στο φαρμακείο, ή σουπερμάρκερ, ή περίπτερο. Είναι η πρώτη φορά μετά το διάταγμα του Μεδιολάνου του Μεγάλου Κωσταντίνου που η Ιταλία εόρτασε το Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών. Το άκρως άωτον της ανευθυνότητος, του κυνισμού και της κατάλυσης κάθε θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών, αφού, με την καταστροφική πολιτική των ιταλών κυβερνώντων, που οδηγούν μαθηματικά την χώρα σε μεγάλη φτώχεια, βάζοντας μαζικά και ανεξαιρέτως τον ιταλικό λαό σε καραντίνα εντός της οικίας των, ως να επρόκειτο περί ζώων ανίκανων ν᾽αποφασίσουν.

Θα ἤθελα τελειώνοντας αγαπητέ να γνωστοποιήσω τον τρόπο ζωής της σημερινής Ιταλίας. Άραγε διερωτήθη κανείς τί σημαίνει η ζωή στην Ιταλία την περίοδο του κορωνοϊού; Τί σημαίνει να δουλεύει κάποιος στο νοσοκομείο και να έρχονται οι ασθενείς που υποφέρουν, με τον φόβο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, να έρχονται γιατί δεν έχουν μία άλλη προοπτική; Να τους βλέπει φοβισμένους και να τους υποδεικνύει να σταθούν σε τουλάχιστον περισσότερο από ενάμισυ μέτρο απόστασης; Νά βάζει στο πρόσωπό του μία, δύο ή τρεις μάσκες και να βλέπει τον άλλον με ειδικά γυαλιά, και τα χέρια, αυτά τα χέρια που αγγίζουν και φέρνουν την θεραπεία, να είναι προστατευμένα με διπλά γάντια σαν να μη θέλουν να αγγίξουν καθόλου τον άλλον; Τί τρόμο στ᾽αλήθεια προκαλεί κάποιος στον ασθενή ντυμένος σαν ένα τέρας και προσπαθώντας να τον αποφύγει και να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μαζί του; Και όταν τον κοιτά από μακριά μέσα στα μάτια, σ᾽εκείνα τα μάτια που παλιά τον εμπιστεύοντο, βλέπει μονο να καθρεπτίζεται ο φόβος για τον συνάθρωπο, αυτός ο φόβος που λέει ότι ο κάθε άνθρωπος για τον συνάθρωπό του είναι ιός.

Άραγε διερωτήθη κανείς τι σημαίνει κάποιος που δουλεύει στο νοσοκομείο να μην ξέρει αν θα γυρίσει στο σπίτι υγιής και πότε θα μπορέσει να το κάνει, παρακαλώντας να᾽ναι μακρινή η ώρα του γυρισμού γιατί θα βρεθεί μόνος σ᾽ένα αμάξι, ταξιδεύοντας σε μία άδεια πόλη που δεν βλέπει ούτε τ᾽όνειρο μίας σκιάς; Και όταν θα βρει κάποια ζωή θα είναι τα περιπολικά, αυτά τα στρατιωτικά και αστυνομικά περιπολικά που στρέφουν τα πολυβόλα και σταματούν τους πάντες σαν να είναι καταζητούμενοι, σαν να γυρίζουν μεθυσμένοι από κάποια γιορτή. Και η καθημερινότητα δεν σταμαει εκεί γιατί, αν κάποτε γυρίσει τί θα μεταφέρει σ᾽αυτούς που μένουν μαζί του, ή στους ενοίκους της πολυκατοικίας, που του υποδεικνύουν ότι   δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ανσασέρ ή τους διακόπτες για ν᾽ανάψει το φώς. Και όταν επιτέλους εισέλθει εις τον οίκον του συναντά τα βλέματα των προσφιλών προσώπων να βρίσκονται σε απόσταση και να τον κοιτούν αινιγματικά τόσο αινιγματικά που δεν είναι σε θέση να καταλάβει.

Άραγε διερωτήθη κανείς τί σημαίνει τις Κυριακές ή τις μέρες που δεν δουλευει να βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι και να μην μπορεί να βγεί ν᾽αναπνεύσει καθαρό αέρα; Κι᾽όταν το κάνει για να ψωνίσει κάτι όσο πιο γρήγορα γίνεται να τον βλέπει ο άλλος από μακριά και ν᾽αλλάζει δρόμο; Και τα βράδυα εκείνα τα τρομακτικά βράδυα που είναι στο σπίτι και δεν ακούει τον παραμικρό θόρυβο, παρά μόνο τις   σειρήνες των ασθενοφόρων, απότομα και δυνατά, εκεί   κοντά, δίπλα του για να πάρουν κάποιον που γνωρίζει, ίσως και κάποιον φίλο και να ξαναφύγουν ουρλιάζοντας. Κι᾽όλο αυτό να συμβαίνει πολλές φορές το βράδυ. Άκρα του τάφου σιωπή, απομόνωση και αυτός ο καταραμένος ήχος από τις σειρήνες των ασθενοφόρων.

Άραγε διερωτήθη κανείς τί ανάγκη θα υπάρχει σ᾽αυτό τον άνθρωπο να τρέξει σε μία εκκλησία, να συμμετάσχει στην ευχαριστία και να πάρει από τον Θεό την βοήθεια που του χρειάζεται για ν᾽αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα που δεν ξέρει τι θα συναντήσει και αν θα ξαναγυρίσει; Να κλαύσει μπροστά στην εικόνα της παναγιάς, να μεταφέρει την απελπισία του, την αδυναμία του και να της ζητήσει να πρεσβεύσει τον Υιόν της για να του δίνει δύναμη; Διερωτήθη ποτέ κανείς τί ανάγκη πράγματι υπάρχει ιερέων, επισκόπων, που ατρόμητα θα πλησιάσουν, θα μεταφέρουν την ευλογία, την ευχαριστία ενώ όλοι οι άλλλοι αποφεύγουν γιατί ξέρουν ότι ο γιατρός έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να προσβληθεί και να μολύνει, άθελα, αλλά αυτό πια δεν ενδιαφέρει κανένα. Διερωτήθη ποτέ κανείς πού είναι οι ιερείς του Θεού, πού αποτραβήχθηκαν, σε ποιά τρύπα εκρύφθησαν και φοβούνται να εξέλθουν προς τον λαό που επιθυμεί την παρουσία τους; Κι᾽όλο αυτό το κρυφτό να γίνεται, όπως ισχυρίζονται γιατί αγαπούν τον άνθρωπο και θέλουν να τον προστατεύσουν, επειδή αυτός ο ιός χτυπάει τον συνάθρωπο αλλ᾽όχι την πίστη. Είναι σαν να έλεγε κάποιος που είναι γιατρός αγαπώ τον άνθρωπο αλλά δεν τον θεραπεύω γιατί υπάρχει περίπτωση να του μεταφέρω ιούς που θα εξολοθρεύσουν τον συνάθρωπο αλλά όχι την ιατρική επιστήμη. Κατά συνέπεια η μόνη λύση να κλείσουν τα νοσοκομεία. Φαίνεται γελοία μία τέτοια τοποθέτηση αλλά τα νοσοκομεία του Υιού και Λόγου του Θεού έκλεισαν με αυτή την διακαιολογία, κατέβασαν τα ρολά και δήλωσαν ότι δεν μπορούν πιά να θεραπεύσουν κανένα, γιατί μόνο η ιατρική είναι σε θέση να το κάνει. Όταν περάσει ο κίνδυνος, θα ξανανοίξουν σίγουρα αλλά πάντοτε τελευταία.

Άραγε κάποιος διερωτήθη αν σήμερα Κυριακή του Θωμά, που μετά την κορύφωση του θείου δράματος έχει ανοίξει ένα παράθυρο για μία αχτίδα φωτός που φέρνει η ανάσταση, για ποιά ανάσταση θα μιλήσουμε, αν οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές και οι επίσκοποι ακομη αποταβηχμένοι από τον λαό που θα πρέπει να εξυπηρετούν;

Άραγε κάποιος διερωτήθη γιατί οι επίσκοποι εύκολα φιλονικούν μεταξύ τους και δημιουργούν σχίσματα για να αποδείξουν ότι είναι πρώτοι και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να υπακούουν, ενώ στην πραγματικότητα ο πρώτος είναι αυτός που, όχι άφοβα αλλά με την ελπίδα που δίνει η πίστη, τρέχει να φιλονικήσει με τον άλλο για ν᾽ανέβει ο ίδιος πρώτος στον σταυρό, γιατί εκεί είναι η θέση του καθε πρώτου και όχι εις τα μεγάλα γραφεία και πρωτοκαθεδρία στις κυβερνητικές προσκλήσεις και τιμές των αρχόντων.

Εκρύφθησαν οι “πρώτοι” από τα χαρακώματα, εσίγησαν οι καμπάνες στην πρώτη γραμμή και εις τον αέρα κυκλοφορούν μόνο ιοί και οσμή θανάτου, χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας. Ο Καθένας ας ψάξει να βρει τον αναστάντα μόνος του, γιατί η ορθόδοξος πίστη εις τον αρχηγό της ζωής αποτραβήχθη, για να εμφανισθεί η αίρεση του οικουμενισμού

Στρατιώτες πολλοί, ποιμήν κανένας. Χριστός Ανέστη σε όλους.

 

karalis1

 

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ

Πρωτειομανής. Αγαπητέ θα ήθελα να θέσω στην αγάπη σου μία θεμελιώδη ερώτηση πριν προχωρήσουμε. Υπήρξαν όντως όλα αυτά τα θύματα στην Ιταλία ή ήταν θάνατοι που αποδόθηκαν μεν στον ιό αλλά στην πραγματικότητα άλλη ήταν η αιτία θανάτου και απλώς αποδείχθη εκ των υστέρων ότι ήταν προσβεσβλημένοι και από τον κορωνοϊό;

Ορθόδοξος. Γράφτηκαν πολλά πάνω σ᾽αυτά τα θέματα, από διάφορους ανθρώπους κυρίως μη ειδικούς. Λυπάμαι μόνο που όλοι αυτοί δεν επισκέφθησαν τα νοσοκομεία για να έχουν μία εμπειρία. Θα πρέπει να ξέρουμε κατ᾽αρχάς ότι ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που μπορεί κάποιος να τον περάσει ασυμπτωματικά και να μην το αντιληφθεί ποτέ ότι τον πέρασε (πάνω από το 50% των προσβληθέντων). Μπορεί όμως και να τον περάσει με συμπτωματικό και πολλάκις επικίνδυνο τρόπο. Τον χωρίζουμε σε 3 φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση του ιού που πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό όταν εισέλθει. Τα συμπτώματα είναι αυτά μίας γρίπης (περνάνε μετά από 6 έως 7 μέρες). Συνήθως περίπου το 70 εως 75% των προσβληθέντων ανήκει σε αυτήν την φάση. Η δεύτερη είναι η πνευμονική φάση που αναπτύσεται από το 15 εως 20% των ασθενών κατά την οποία ο ιός χτυπάει τους πνεύμονες και δημιουργεί τα πνευμονικά συμπτώματα και η τρίτη φάση είναι αυτή η πιο ισχυρή που χτυπάει περίπου το 5 εως10% των προσβληθέντων και συνδέεται με την καταιγίδα των κυτοκινών που είναι μία απάντηση του ανοσιοποιητικού συστήματος, απάντηση που μπορεί να γίνει ανεξέλεχτος και δημιουργεί την κριτική κατάσταση του οργανισμού μέχρι τον θάνατο.

Πρωτειομανής. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ορθοδοξος. Δεν το γνωρίζουμε. Οι γιατροί που παρατηρούν τους ασθενείς γννωρίζουν ότι οι δύσκολες περιπτώσεις οφείλονται όχι τόσο στον ιό και στην ποσότητα αυτού που εισέρχεται στον οργανισμό όσο στην καταιγίδα των κυτοκινών. Δεν υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν την καταιγίδα των κυτοκινών. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αναπνευστήρες, φάρμακα για τον έλεγχο της πιέσεως ή στεροειδή για να μειώσουν την φλεγμονή καθώς και αντιθρομβωτικά.

Πρωτειομανής. Αν κατάλαβα καλά δεν σκοτώνει ο ιός αυτός καθ᾽εαυτός αλλά η παραγωγή εκ του ανοσιοποιητικού συστήματος των κυτοκινών.

Ορθοδοξος. Κατάλαβες πολύ καλά. Όταν ο οργανισμός του ανθρώπου αντιμετωπίζει μία κοινή πνευμονία είναι λογικό να δραστηριοποιήσει το ανοσιοποιητικό σύστημα. Τα μικρόβια στην κοινή πνευμονία δημιουργούν μία βλάβη και ο οργανισμός δραστηριοποιεί με απλά λόγια το ανοσιοποιητικό σύστημα για να σκοτώσει τα μικρόβια και έτσι να διορθωθεί η βλάβη που παρήγαγαν. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κορωνοϊό είναι το ότι ο οργανισμός αντί να παράγει λίγα κύτταρα ανοσιοποιητικού συστήματος για να σκοτώσει τον ιό αποστέλλει τόνους από ανοσιοποιητικά κύτταρα που προκαλούν μία ανεξέλεκτη φλεγμονή, όχι μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε όλο τον οργανισμό.

Πρωτειομανής. Μπορεί δηλαδή να χτυπήσει παντού σε κάθε σημείο του οργανισμού αυτή η καταιγίδα των κυτοκινών όπως την αποκαλείς;

Ορθοδοξος. Μάλιστα έχουν παρατηρηθεί βλάβες στα νεφρά, στην καρδιά στο έντερο. Υπάρχουν νέοι ασθενείς με μυοκαρδίτιδες, με ισχυρό πονοκέφαλο και εγκεφαλίτιδες και ου το καθεξής. Δεν γνωρίζουμε γιατί δημιουργείται αυτή η κατάσταση και ποιοί είναι οι παράγοντες που την δημιουργούν. Παρατηρούμε όμως ότι η ηλικία είναι σημαντική. Οι ασθενείς που την εμφανίζουν είναι κατά το 70-80% πάνω από 70 χρονών ενώ μόνο το 10 εως 20 % ηλικιακώς βρίσκετα κάτω από τα 60. Πάντως σε οποιαδήποτε ηλικία και αν συμβεί η καταιγίδα των κυτικινών τότε θα πρέπει να γίνει άμεση επέμβαση γιατί ο ασθενής κινδυνεύει. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι όλος αυτός ο μηχανισμός όπως είδαμε μπορεί να χτυπήσει παντού ακόμη και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι γιατροί από όλο το κόσμο στέλνουν περιστατικά του ιού που εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας, με τον μηχανισμό που είδαμε, θρόμβους, λιποθυμίες, σπασμούς κόμα και άλλα παρόμοια συμπτώματα. Το νοσοκομείο που βρίσκεται στην Brescia κοντά στο Μιλάνο ασχολείται με αυτά τα περιστατικά.

Πρωτειομανής. Κανένας δεν πεθαίνει λοιπόν καθαρά από κορωνοϊό αλλά αυτός δια του μηχανισμού που μου εξήγησες μπορεί να χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού και ο ασθενής να πεθάνει ή από καρδιοπάθεια, ή από νεφρικά ανερπάρκεια ή από θρομβώσεις.

Ορθοδοξος. Ακριβώς αλλά και μπορεί να δημιουργήσει και επιπλοκές σε οποιονδήποτε ασθενή που πάσχει από υψηλή πίεση καρδιοπάθεια, διαβήτη και με τον μηχανισμό που είδαμε να τους στείλει μία ώρα, ή καλύτερα χρόνια πριν στον θάνατο.

Πρωτειομανής. Αυτή η καταιγίδα των κυτοκινών που ανέφερες συμβαίνει μόνο στην περίπτωση του κορωνοϊού ή είναι ένα γνωστό φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλους ιούς;

Ορθοδοξος. Δεν το ανακαλύψαμε τώρα σίγουρα. Ποιά είναι η διαφορά με τον κορωνοϊό; Ο συγκεκριμένος ιός κατά πρώτον μεταδίδεται εύκολα και ο αριθμός των μολύνσεων που προκαλούνται από ένα μεμονωμένο περιστατικό είναι από 2 έως 2.5 φορές μεγαλύτερο από την εποχιακή γρίπη. Κατά δεύτερον όπως είδαμε έχει ένα υψηλό ποσοστό ασθενών της τρίτης φάσης που εξηγήσαμε. Αν βάλλουμε λογικά αυτά τα στοιχεία τότε μπορούμε να πούμε ότι κανένα σύστημα υγείας όσο τέλειο και αν είναι δεν μπορεί ν᾽αντέξει την πρόσκρουση με τον κορωνοϊό. Θα καταρρεύσει, όπως έγινε στην Λομβαρδία, και ο γιατρός θα αποφασίζει ποιόν θα σώσει και ποιόν θ᾽αφήσει να πεθάνει. Αυτό που ο κάθε γιατρός και το κάθε σύστημα υγείας προσπαθεί να αποφύγει. Κανείς δεν μπορεί να πάρει την θέση του Θεού. Γι᾽αυτό και η Ιταλία όπως και άλλα κράτη της Ευρώπης εφήρμωσαν την τακτική του lochdown. Σκοπός αυτής της τακτικής ήταν να μειωθεί ο αριθμός μολύνσεων που προκαλεί το μεμονωμένο περιστατικό, σε μία συγκεκριμένη κοινότητα που δεν έχει προσβληθεί εξ᾽αυτού, να κατέβει δηλαδή κάτω από το ένα για ν᾽αντέξει το σύστημα υγείας (R0).

Πρωτειομανης. Θα ήθελα τώρα να περάσουμε σε μία δύσκολη ερώτηση. Εκτός της πολιτικής του lochdown η Ιταλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλες πολιτικές; Το θέμα είναι πολύ σημαντικό γιατί τα αποτελέσματα των αποφάσεων, όπως αυτο του lochdown, μπορούν να παραμερίσουν συνταγματικά δικαιώματα, μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία ενός κράτους και να το ξεπουλήσουν, ή μπορεί ακόμη να καταπιεστεί η θρησκευτική συνείδηση του πολίτου.

Ορθοδοξος. Όταν είχαμε ασχοληθεί με την Ιταλία στον προηγούμενο διάλογο είδαμε την διαφορά αντιμετώπισης του Βένετου από την Λομβαρδία. Ο κορωνοϊός δηλαδή θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με διαφορετικά μοντέλλα. Ύστερα στην Ιταλία επικράτησε η κεντρική κυβέρνηση η οποία αποφάσισε την πολιτική του lochdown όχι μόνο για την Λομβαρδία, (η οποία θα μπορούσε μεν να δικαιολογηθεί για λίγο βέβαια χρονικό διάστημα, όχι με τέτοια αυστηρά, αστυνομικά μέτρα, εξαλείφοντας συνταγματικές ελευθερίες και καταστρέφοντας την οικονομία) αλλά για όλη την Ιταλία, ακόμη και για περιοχές όπως η νότιος Ιταλία που είχε λίγους προσβληθέντες και θύματα.

Πρωτειομανής. Εξήγησέ μου τα μοντέλλα για να μπορέσω να καταλάβω

Ορθοδοξος: α´) Το κινέζικο, στρατιωτικοποίηση του εδάφους και κατάλυση κάθε ελευθερίας.

Μετά το 2003 που αντιμετώπισε το SARS η κυβέρνηση του Πεκίνου ήταν έτοιμη και έδειξε στον κόσμο μία τεχνολογική μηχανή εντελώς λογική και οργανωμένη με παντοδύναμο τρόπο που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμβισβήτησης από κανένα. Από την άλλη μεριά όλος ο κόσμος έμεινε άφωνος στην θέα της δημιουργίας νοσοκομείου χιλίων θέσεων εντατικής και τεχνολογικού εξοπλισμού, εντός τριών ημερών. Ο απόλυτος εγκλεισμός ολόκληρων πόλεων, η χρησιμοποίηση τηλεκατευθυνομένων αεροσκαφών για τον έλεγχο των πολιτών, η στρατιωτικοποίηση του εδάφους ήταν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να μπορέσει να επιβάλει δια της βίας μέτρα ασφαλείας σε μία περίοδο ιατρικής κρίσεως. Τα δρακόντια μέτρα επέβαλαν και το κλείσιμο όλης της παραγωγής καθώς και την ποινή του θανάτου για όλους τους πολίτες που θα προσπαθούσαν να φύγουν από τις κόκκινες ζώνες. Εν κατακλείδι πολιτική κατάλυσης κάθε συνταγματικής ελευθερίας και δικαιώματος πολιτών και διατήρηση μόνο του δικαιώματος της υγείας ή με την πρόφαση του δικαιώματος της υγείας, εφαρμογή ολοκληρωτικών μεθόδων ελέγχου.

Πρωτειομανής. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι από την Κίνα ξεκίνησαν όλα και βέβαια κράτησε για πολύ καιρό το μυστικό του κορωνοϊού θέτοντας τον υπόλοιπο κόσμο σε κίνδυνο. Βέβαια μπορεί, κατά τα λεγόμενά τους, λεγόμενα ολοκληρωτικού κράτους, να έλεγξαν τον ιό, αλλά η πολιτική του απόλυτου εγκλεισμού που εφήρμωσαν, ο στρατιωτικός νόμος και η ποινή του θανάτου δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατάλυση κάθε συνταγματικής ελευθερίας.

Ορθόδοξος. Χαίρομαι που το ισχυρίζεσαι γιατί τώρα θα μιλησουμε για το το Ιταλικό μοντέλλο που ακολούθησε και η Ελλάδα, χωρίς κατά την γνώμη μου να υπάρχει μεγάλη ανάγκη: β´ιταλικό μοντέλλο εγλεισμός αλλά με παρεκκλίσεις. Από ιατρικής απόψεως το ιταλικό μοντέλλο είναι όμοιο με το κινέζικο: κλειστά τα σχολεία, τα μαγαζιά, τα περισσότερα εργοστάσια, οι δημόσιοι χώροι για τουλάχιστον δύο μήνες. Οι ιταλοί ήταν έγκειστοι στα σπίτια τους (lochdown) χωρίς την δυνατότητα μετακίνησης παρά μόνο   για κάποια αιτία, όπως δουλειάς (άν κάποιος εργαζόταν στο νοσοκομείο ή σε άλλους χώρους που δεν μπορούσαν να κλείσουν: υπεραγορές, παραγωγή και μετακίνηση τροφίμων) υγείας ή αγοράς τροφίμων. Και στην ιταλική περίπτωση οι διαταγές ήρθαν από ψηλά, από πρωθυπουργικό διάταγμα, (ούτε κάν ησχολήθη η ιταλική βουλή), και όχι βέβαια χωρίς πολεμικές. Πάρθησαν αποφάσεις κατά των πολιτών που δεν συμμορφώθησαν με την πρωθυπουργική απόφαση άλλα οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο σκληρές όσο στην Κίνα (δεν υπήρχε θανατική ποινή), μα ούτε και τόσο ελαστικές. Οι πολίτες του ιταλικού κράτους δέχθησαν τις αποφάσεις και έβγαιναν στα μπαλκόνια για να δηλώσουν την όρεξή τους να αγωνιστούν κατά του ιού τραγουδώντας και χορεύοντας, γιατί υπήρχε μία τρομοκρατία των μέσων ενημέρωσης και εκφοβισμός των πολιτών σε τέτοιο βαθμό που δεν έβγαιναν πολλάκις ούτε για να πάνε στον γιατρό όταν είχαν σοβαρό πρόβλημα υγείας και κινδύνευαν να πεθάνουν από άλλη αιτία εκτός κορωνοϊού. Πολλές οικογένειες κλείσθηκαν στα σπίτια τους και επειδή οι τόποι εργασίας ή τα μαγαζιά τους δεν λειτουργούσαν οι πολίτες έμεναν άνεργοι και πολλοί δεν είχαν ούτε τα απαιτούμενα χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα ιδίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Η φτώχεια ήταν το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σε μία κοινωνία που εμαστίζετο ήδη από οικονομική κρίση. Υπολογίζεται (σε μία πρόχειρη εκτίμηση) ότι στην Ιταλία, ο εγκλεισμός έφερε ως αποτέλεσμα την δημιουργία τεσσάρων εκκατομυρίων πολιτών που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για να ζησουν και ο αριθμός των κινδυνεύνει να πολλαπλασιασθεί κατά το καλοκαίρι, από την στιγμή που δεν θα έρθει τουρισμός, και βέβαια κατά τα επόμενα χρόνια. Ο κινέζικος τύπος του εγκλεισμού όλης της Ιταλίας ονομάσθη αγγλιστί lochdown για να μην ονομασθεί εγκλεισμός που θα μπορούσε να ξυπνήσει επαναστατικά ασθήματα. Στην πραγματικότητα στην Ιταλία είχαμε κατάργηση των συνταγματικών ελευθεριών, όπως για παράδειγμα της ελευθέρας μετακινήσεως, των θρησκευτικών ελευθεριών (απαγορεύετο η προσέλευση σε ναούς) μόνο στο όνομα του δικαιώματατος της δημόσιας υγείας. Ισπανία, Γαλλία ακολούθησαν το ιταλικό μοντέλλο, όπως βέβαια και η Ελλάδα όπως ήδη είπαμε.

Πρωτειομανής. Καταλαβαίνω τα αποτελέσματα του lochdown ιδιαίτερα την κατάργηση των συνταγματικών και θρησκευτικών ελευθεριών του πολίτου, όπως και αυτό της φτώχειας που επέφερε όσο και της επερχομένης η οποία θα ισοπεδώσει, ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι απέμεινε όρθριο. Αλλά υπήρχαν άλλες λύσεις; Σε παρακαλώ μην μου προτείνεις για λύση το αγγλικό μοντέλλο το οποίο ούτε οι ίδιοι ο Άγγλοι ακολούθησαν παρά μόνο οι Σκανδιναυϊκές χώρες.

Ορθοδοξος. Μιάς και το ανέφερες ας το μελετήσουμε: γ´μοντέλλο αγγλικό: κυνισμός και ατομικά δικαιώματα. Αν το κινέζικο μοντέλλο είναι το οργιουελιανό δηλαδή του συγγραφέως [6] που ομιλεί για τον απόλυτο έλεγχο των μαζών, το Λονδίνο στην αρχή επέλεξε μία στρατηγική εκ διαμέτρου αντίθετη. Η υγεία είναι μέν ένα σημαντικό δημόσιο αγαθό αλλά δεν είναι δυνατόν να ελαττωθούν τα ατομικά δικαιώματα τόσο πολύ ώστε να τα καταργήσουμε οριστικά. Είναι αδύνατο για την αγγλική νοοτροπία να στερήσει, όπως οι κινέζοι, τους πολίτες της του δικαιώματος της ελευθέρας επιλογής, όπως και η εξάλειψη της privacy con campagne di contact tracing (που θα δούμε στον μοντέλλο της Κορέας). Το Λονδίνο ανήγγειλε σε μία ομιλία που προκάλεσε σόκ του πρωθυπουργού της ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει τίποτε για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού. Καλύτερα να αντιμετωπισθεί με υψηλά το κεφάλι ο κορωνοϊός και να υπάρξει η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη ότι μετά την πρώτη πρόσκρουση, που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό νεκρών ευπαθών πληθυσμών του λαού, θα επέλθει η δημιουργία αντισωμάτων τα οποία θα ελέγξουν την μόλυνση εξ᾽αυτού. Θα περάσει στην ιστορία η φράση του Boris Johnson: Ετοιμασθείτε να πενθήσετε σε κάθε οικογένεια. God Save the Queen. Είναι αλήθεια ότι μετά ο πρωθυπουργός αρρώστησε και η Αγγλία εφήρμωσε ένα ελεγχόμενο lochdown βασιζόμενο πιο πολύ στο κλείσιμο ορισμένων επειχειρήσεων, μαγαζιών, δημοσίων χώρων καθώς και συστάσεις στον λαό να μην εξέρχεται εκ της οικίας του, χωρίς βέβαια να ελέγχει αυτούς που εξήρχοντο και χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις σε πολίτας οι οποίοι τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις εξήρχοντο για έναν περίπατο, όπως εγένετο εις τα μεσογειακά κράτη. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να κάνω μία παρατήρηση και να ισχυρισθώ ότι απ᾽όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Σουηδία ακολούθησε το μοντέλλο των ατομικών δικαιωμάτων δίνοντας εμπιστοσύνη στους πολίτας της, αφήνοντας ανοιχτές τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, τα καφενεία, τα σχολεία, τα εστιατόρια με αποστάσεις και μάσκες προστασίας. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υποδείξεις των ειδικών επιδεικνύοντας μία υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά. Η μόνη έκτατη ανάγκη ήταν οι οίκοι ευγηρίας εις τους οποίους ενεφανίσθησαν πολλοί αδικαιολόγητοι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, καταλογίζοντας πάνω σ᾽αυτό το θέμα ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν θα πρέπει όμως ποτέ να ξεχνιέται το γεγονός ότι στην Ιταλία, που ακολούθησε τον κινέζικο οργουελιανό εγκλεισμό, (ΛΟμβαρδία και σε άλλες περιοχές) οι μισοί από τους θανάτους οφείλονται σε γηραιούς ανθρώπους που κατοικούσαν στους οίκους ευγηρίας. Οι ιθύνοντες στην Σουηδία ισχυρίζονται τη σήμερον ότι έλεγξαν απόλυτα τον αριθμό μολύνσεων που παράγει ένα προσβληθέν εκ του ιού άτομο σε μία συγκεκριμένη κοινότητα η οποία ακόμη δεν έχει προσβληθεί εξ᾽αυτού και τον κατέβασαν κάτω από το ένα (R 0). Ο δε Παγκόσμιος οργανισμός υγείας επένεσε την Σουηδία και δήλωσε ότι το μοντέλλο που εφήρμωσε θα μπορούσαν και άλλες χώρες να μιμηθούν και θα πρέπει από δώ και πέρα να το πράξουν αν θέλουν να συζήσουν με τον κορωνοϊό μιάς και η ιστορία δεν θα τελειώσει πολύ γρήγορα, αν βέβαια υποθέσουμε ο ιός είναι φυσικός, γιατί αν είναι τεχνητός και φιαγμένος σε κάποιο εργαστήριο τότε σιγά-σιγά θα εξασθενεί και θα εξαφανισθεί εντελώς εντός λίγου χρονικού διαστήματος.

Πρωτειομανής. Δεν ξέρουμε τι να πιστεύσουμε πια. Βέβαια σε ένα ολοκληρωτικό κράτος σαν την Κίνα κανένας δεν θα έπρεπε να επιδείξει ούτε θαυμασμό, ούτε εμπιστοσύνη και καταλαβαίνω λοιπόν το γιατί για σένα η Ελλάδα θα έπρεπε να ακουλουθήσει το Σουηδικό μοντέλλο και να μην υπάρχει καμμία εμπιστοσύνη σε μοντέλλο που προσεγγίζει το κινέζικο. Πάντως στην δεύτερη φάση θα πρέπει και ο ελληνικός λαός να επιδείξει μία υπευθυνότητα για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω. Αλλά πριν κλείσουμε την συζήτηση ανέφερες ότι υπάρχει και άλλο μοντέλλο αντιμετώπισης της νόσου, αυτό της Κορέας. Θα μπορούσαμε να πούμε και δύο λόγια γι᾽αυτό;

Ορθόδοξος: δ´μοντέλλο της Κορέας: Τεχνολογία και ιχνηλάτηση. Η Σεούλ προγραμμάτισε ενα μοντέλλο ελέγχου των μετακινήσεων διαμέσου προγραμμάτων που εισήγαγε στα κινητά. Η κεντρική σκέψη ήταν να αποκλείσει και απομονώσει όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς προσβληθέντες εκ του ιού, ώστε να απομονώσει μόνο αυτούς και να αφήσει ανοιχτό όλο το υπόλοιπο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Βέβαια η Σεούλ πραγματοποιεί ένα τεράστιο αριθμό τεστ ώστε να ιχνηλατήσει τον πληθυσμό, αυτό που είδαμε στην πολιτική του Βένετου στην Ιταλία. Εν κατακλείδι η Σεούλ πραγματοποιεί τα τεστ σε όλον τον πληθυσμό για την επιλογή των θετικών περιστατικών και ύστερον χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα στα κινητά ελέγχει με ποιούς ήρθαν σε επαφή ώστε να μπορούν να απομονωθούν, αφήνοντας ανοιχτή την υπόλοιπη χώρα.

Η Ελλάδα επειδή είχε, ως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, μικρό αριθμό προσβληθέντων και θανάτων, θα μπορούσε να εφαρμώσει το σύστημα ιχνηλάτησης του πληθυσμού, πραγματοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα τέστ για να απομονώσει μόνο τους ασθενείς και όσους ήρθαν σε επαφή με αυτούς, όχι βέβαια χρησιμοποιώντας, όπως η Σεούλ, προγμάμματα στα κινητά αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα του λαού. Η οργιουελιανή πολιτική απολύτου ελέγχου και το κλείσιμο των ιερών ναών την εποχή της εορτής του Πάσχα, με πρόφαση την δημόσια υγεία, πέρα της καταργήσεως ατομικών και θρησκευτικών ελευθεριών που αρμόζει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεικνύει ότι δεν υπάρχει καμμία εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα όχι μόνον του ελληνικού λαού αλλά πρωτίστως των πιστών χριστιανών και των ποιμένων, ούτε καν στοιχειώδης πίστη στην χριστιανική διδασκαλία. Επιπλέον η μη αντίδραση από την πλευρά του πιστού λαού και της διοικούσης εκκλησίας σε τέτοια μέτρα απέδειξαν ότι ο ορθόδοξος χριστιανισμός όταν χάνει την θεολογική ακμή της πατερικής ακρίβειας, υιοθετώντας ως ορθόδοξον παράδοσιν την “υποστατική αρχή» και την αμοιβαία αγαπητική σχέση των προσώπων, όπως εκφράσθηκαν από νεοεποχίτας αγίους, τότε όχι μόνο απομακρύνει τους πιστούς από τον Χριστό αλλά μετατρέπει αυτούς που θα έπρεπε να είναι ποιμένες του λαού του Θεού σε δημοσίους υπαλλήλους, ή ρωμαίους διοικητές, συναδέλφους του Ποντίου Πιλάτου, ικανούς να υπακούσουν στον κάθε καίσαρα της σημερινής εποχής. Μία αντίχριστος αντίληψη περί χριστιανισμού γεννιέται πρωτόγνωρη, φιλοοικουμενιστική και φιλοπεριβαλλοντική. Από εδώ και στο εξής τίποτε δεν θα μείνει σταθερό και αμετάβλητο στην εκκλησία, αλλά θα εξελίσσεται όπως η κάθε μεταβλητή και εικονική ανθρώπινη σχέση.

Πρωτειομανής. Απορρίπτω κατηγορηματικώς τους χαρακτηρισμούς που έκανες και αύριο θα συζητήσουμε την απάντηση που δίνει η ΔΙΣ δια του εκπροσώπου αυτής στην κρίση πίστεως της σημερινής κοινωνίας.

Συνεχίζεται

 

[1] Ο άγιος Σωφρόνιος ο αγιορείτης και ησυχαστής. Ιερά Μονή Γενεθλίου τής Θεοτόκου (Πελαγίας). Έκδοση Α 2020

[2] Teologia per tempi incerti. Εκδόσεις Laterza 2018 Μάϊος

[3] Σαν παραδοσιακές εκκλησίες εννοεί τις παπικές τις ορθόδοξε και ορισμένες προτεσταντικές πλήν των χαρισματικών κινημάτων

[4] . Πηγή: www.lifo.gr

[5] περιοδικό Harvard Business Review.  Lessons from Italy’s Response to Coronavirus”, υπογεγραμμένο Gary P. PisanoRaffaella Sadun e Michele Zanini

[6] George Orwell (1903-1950), ψευδώνυμο του Eric Arthur Blair

 

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...